Helyi hírek 2023. február 8. 16:00

Megemlékeztek Móra Ferenc haláláról

Képgaléria
Megemlékeztek Móra Ferenc haláláról
Móra Ferenc halálának 89. évfordulója alkalmából február 8-án, a város több pontján rendezvényt és megemlékezést tartottak. A Móra Ferenc Emléknapok elnevezésű programsorozat Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Móra Ferenc Társaság szervezésében valósult meg.

A délelőtti órákban, a Hattyúházban Móra Ferenc műveiből olvastak fel az általános iskolás diákok és tanáraik. 10 órától a Daru utcai Móra-szobrot koszorúzták meg ünnepélyes keretek között városunk vezetői, a civil szervezetek és politikai pártok képviselői, valamint a kulturális intézmények dolgozói. Az eseményen Almási Emerencia, a Móra Ferenc Művelődési Központ munkatársa Juhász Gyula: Móra Ferencnek című versét szavalta el.

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban megszervezett meseolvasó délelőttről Kállainé Vereb Mária nyugalmazott igazgató beszélt: – A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület nagyon fontosnak tartja, hogy a diákokat és a felnőtteket is megszólítsa valamilyen módon, hiszen Móra műveit olvasnunk kell. A mostani alkalomra az alsós korosztálynak a Kincskereső kisködmönt ajánlottuk felolvasásra, a felsősök pedig szabadon választhattak az író műveiből. A felnőtteknek az Egy cár, akit várnak című kötetet javasoltuk. A város összes általános iskolája képviseltette magát. A diákoktól azt kértük, hogy csoportonként hozzanak egy szál virágot, amiket egybegyűjtve elhelyeztünk a délután folyamán a Móra-téri Móra Ferenc ülőszobránál.

A megjelenteket Keresztes Tünde, kulturális referens köszöntötte, majd az író és muzeológus rövid életrajzát ismertette: – Móra Ferenc 1879. július 19-én született Kiskunfélegyházán. Szegény parasztcsaládból származott, ám a szülők komoly gondot fordítottak Móra taníttatására. Sokat tanult, mert kisgyermek korától művelt ember akart lenni. Budapesti egyetemen szerzett diplomát földrajz és történelem szakon, de csak egy évig dolgozott tanárként a Vas megyei Felsőlővön. Életének Félegyháza mellett fontos állomása Szeged volt, itt élt és tevékenykedett sokáig. Előbb újságíróként dolgozott, majd a Somogyi Könyvtár és a Városi Múzeum szolgálatába állt, ahol 1917-ben nyerte el a múzeum igazgatói tisztségét. Példás családapaként élte le életét, a végső években gyönyörűséggel élvezte nagyapa szerepét. Évei azonban megszámláltattak, hiszen ötvenöt éves volt, amikor meghalt rákban. 1934. február 8-án hunyt el.

Móra Ferenc a magyar ifjúsági irodalom meghatározó alakja, író, publicista, muzeológus, aki életében is a legnépszerűbb magyar írók közé tartozott. Ha az irodalmi érték a szeretetreméltóság, akkor Móra Ferenc helye a legelsők között van. Talán nincs is még egy író, akinél annyira elválaszthatatlan egységben jelenik meg a derűs szelídség és a meg nem alkuvó, kemény férfiasság. Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója volt. Ironikus irányban és bátran bírálta a Horthy-korszak társadalmi igazságtalanságait és visszásságait. Ifjúsági művei, amelyeknek ihlető anyagát gyermekkori élményei szolgáltatták, a magyar irodalom klasszikusává tették. Melegszívű, barátságos természetű ember volt, aki hamar kötött ismeretséget. Szorgalmát és munkaszeretetét igazolja számos híres és elismert műve, amellyel hazája nevét is méltán öregbítette.

V. B.

Fotó. Fantoly Márton
                   

Kövessen minket a Facebookon is!