Helyi hírek 2023. február 15. 08:00

Házasság hete – Amikor két ember úgy dönt, hogy megőrzi egymást

Házasság hete – Amikor két ember úgy dönt, hogy megőrzi egymást
A házasság jó kaland – mondja Feketéné Csikós Szilvia mentálhigiénés szakember, a félegyházi Borostyán Ház alapítója. Véleménye szerint a szövetségnek, amit társunkkal kötünk, óriási megtartó ereje van a változásokkal tele világunkban, erőt ad az élet megpróbáltatásaival szemben. Mint állítja, a házasságban fejlődhetünk, növekedhetünk és gyógyulhatunk még akkor is, ha az korántsem mindig fenékig tejfel, vagy rózsaszín szappanbuborék.

Minden házasság, párkapcsolat más és más. Létezik mégis egy közös „forgatókönyv”?

– Egy párkapcsolat a maga természeténél fogva folyamatos változáson és több életcikluson megy keresztül. A pár tagjai külön-külön is változnak, így egyértelműen a kapcsolat is állandóan változik. A párnak időről-időre szembesülnie kell új élethelyzetekkel, kihívásokkal, feladatokkal, amelyek egy része előre látható, mint például a gyermek születése, költözés, gyerekek kirepülése, másik része váratlanul jelentkezik, így a munkahelyváltás, veszteség, gyász. A nehézségekre, krízisekre különbözőképpen reagálunk. Viszont fontos tudni, hogy ezek – beleértve a párkapcsolati kríziseket is – megoldhatók.

Mi segíthet ezekben a helyzetekben?

– Először is az önismeret, a magunk felé fordított figyelem. Hiszen rendben levő emberek tudnak rendben levő párt alkotni. Azután jöhet a kapcsolatunk, az elköteleződés megerősítése, s néhány igazán fontos fűszer, mint az odafigyelés, megértés, jelenlét, kommunikáció, feltétel nélküli elfogadás, gondoskodás, együtt töltött minőségi idő. S az, hogy megismerem a párom szeretetnyelvét, tehát hogy úgy fejezem ki felé a szeretetemet, ahogyan az számára a legjobb. A jól működő házasság nagyon sok belefektetett időt, figyelmet és energiát igényel, de megéri.

Még ha mindezt meg is tesszük, a legjobb párkapcsolatban is jöhetnek olyan életszakaszok, amikor úgy érezzük, hogy nem megy tovább. 

– Ilyenkor érdemes segítséget kérni, hiszen oly sok szakember dolgozik a kapcsolatok megmentésén. Egy terapeuta segíthet átlendülni a krízis folyamaton. A házasság ugyanis nem azért működik sokáig, mert arra rendeltetett. Azért tart sokáig, mert két ember úgy döntött, hogy megőrzi egymást, küzd egymásért, és tesz azért, hogy a házasságuk jól működjön.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!