Helyi hírek 2023. február 16. 12:00

Körkérdés: Biztonságosabb lett-e a közlekedés a jelzőlámpák átállításával?

Körkérdés: Biztonságosabb lett-e a közlekedés a jelzőlámpák átállításával?
Mint arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai az önkormányzat kérésére átprogramozták Kiskunfélegyházán a jelzőlámpákat. A változás érinti a Bajcsy-Zsilinszky utca és az ötös számú főút kereszteződését is, ahol a balra kanyarodóknak az eddigi hét helyett húsz másodpercnyi zöldidő áll rendelkezésére a Szeged felől érkező „telezöldes” jelzés pirosra váltása után. Körkérdésünkben a közlekedők véleményét kérdeztük.

Nagyné Tapodi Tímea (37)
– Hetente csupán pár alkalommal használjuk ezt az útkereszteződést, amikor a gyerekeket az iskolából az edzésre visszük. A délutáni, legnagyobb csúcsforgalomban hirtelen ellepik a várost az autók, nehézkessé téve a haladást. Örömmel tapasztaltuk, hogy a Bajcsy utcára kanyarodásnál hosszabb zöld időt kapunk.





Szamosi Endre (78)

– Sokat járok autóval a városban, és én kifejezetten veszélyesnek tartom a „telezöldes” megoldást, szerintem meg kellene szüntetni. Sokkal biztonságosabb lenne, ha a Kecskemét felől érkező balra kanyarodók és a szemből érkezők egymás után kapnának zöld jelzést. De még ennél is szerencsésebbnek tartanám egy körforgalom kiépítését a főút és a Halasi, illetve a Szentesi út kereszteződésében. Meggyőződésem, hogy ezzel végleg fel lehetne számolni a feltorlódásokat. Persze tisztában vagyok vele, hogy egy körforgalom megépítése költséges beruházás, de egyszer talán megvalósulhat.




Csőszi Viktor (36)
– A régi állapot már évek óta akut problémát jelentett főként a délutáni csúcsforgalom idején és piacnapokon. Ilyenkor akár öt lámpaváltást is igénybe vett, ha valaki a Móra-tér felől a Kossuth utcáig szeretett volna autóval eljutni. Ezeket a lámpákat szerintem úgy harminc évvel ezelőtt állíthatták be így, de azóta alapvetően megváltoztak a körülmények. Ideje volt már figyelembe venni ezt!  




Dr. Réczi László (45)
– Én is rendszeresen járok autóval a városban, így ismerem az ominózus kereszteződésben is a „telezöld” és a pirosra váltás ritmusából adódó helyzetet. Véleményem szerint eddig sem (csak) a jelzéssel volt baj, hanem a közlekedésben résztvevők hozzáállásával. Nagyon sokan nem figyelnek a másikra, nem tartják be a szabályokat, és minden áron előnyhöz akarnak jutni a másikkal szemben. Ebből adódik például, hogy nem adják meg a szemből érkezőnek az elsőbbséget, hanem az egyenesen érkezők elé vágva bekanyarodnak. Ez gyakran vezetett balesethez, aminek több alkalommal magam is szemtanúja voltam. Remélem, hogy a hosszabb zöldidő a gépkocsivezetők türelmére és szabálytiszteletére is jótékony hatással lesz.

V. B.  

                   

Kövessen minket a Facebookon is!