Helyi hírek 2023. február 8. 16:30

A Móra-téren folytatódott az emlékezés

Képgaléria
A Móra-téren folytatódott az emlékezés
Koszorúzási ünnepséggel emlékeztek Móra Ferencre, halálának 89. évfordulója alkalmából a Móra-téri Móra-szobornál, február 8-án, szerdán délután.

A megjelenteket a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója, Kovács-Csonka Szilvia köszöntötte, külön kiemelve Rosta Ferenc és Balla László alpolgármestereket, a képviselő-testület megjelent tagjait, az intézményvezetőket, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Móra Ferenc Társaság megjelent tagjait, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Móra Ferenc Művelődési Központ munkatársait. Beszédében hangsúlyozta, hogy Móra Ferenc, mint ember, és mint író, soha nem tért le arról az útról, amelyiken Félegyházán elindult. Hű maradt írói célkitűzéséhez: „nem tudok más sípot fújni, mint amit a kiskunok földjén a bölcsőmbe tettek…” – idézte.

Az eseményen beszédet mondott dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja és a Móra Ferenc Társaság tagja.
– Miután ma Móra Ferenc halálára emlékezünk, ne felejtsük, hogy városunk díszpolgára már nagybetegen végrendeletet írt, ebben kérte, halála után vigyék haza, a félegyházi akácok alá. Végrendeletét figyelembe nem véve, Szegeden temették el a belvárosi temetőbe. Félegyházán gyászközgyűlésen határoztak, hogy a félegyházi temetésre egy díszsírhelyen később kerül sor. A város népes küldöttségének tagja volt Szép Lászlóné tanítónő, aki egy fekete dobozban félegyházi földet vitt magával. A gyászszalaggal átkötött fekete dobozt Móra Ferenc feje alá helyezték el, így elmondhatjuk, fejét félegyházi földre hajtva került örök nyugalomra – mondta dr. Tarjányi József.

Az ünnepség végén elhelyezte a megemlékezés koszorúit Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Gimnázium, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, A Móra Ferenc Társaság Kiskunfélegyháza Egyesület, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület, a Veled a Városunkért Egyesület valamint a város általános iskoláinak képviselői.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton   
                

Kövessen minket a Facebookon is!