Helyi hírek 2023. február 18. 08:00

Házasság hete – A házassággal teljesedik ki igazán két ember szerelme

Házasság hete – A házassággal teljesedik ki igazán két ember szerelme
Két év ismertség után idén házasodik össze Csicsiri Dorottya és Csenki András. A fiatalokat a Házasság hete alkalmából kérdeztük kapcsolatukról, a polgári és egyházi házasság fontosságáról.

Egy katolikus online társkereső oldalon találkozott egymással még 2021-ben a kistarcsai Csicsiri Dorottya és a kiskunfélegyházi Csenki András. A szerelmesek két év után idén összehazásodnak.



– A koronavírus-járvány kellős közepén ismerkedtünk meg a neten. Már azelőtt jóval regisztráltam az oldalra, de nem használtam rendszeresen, csak néha-néha felmentem megnézni az üzeneteket. Andris leveléből azt éreztem, hogy ő nem csak egy lányt szeretne megismerni, hanem engem akar. Némi bizonytalankodás után Facebookon is megkerestem és többször is megnéztem a profilját. Végül úgy döntöttem, hogy válaszolok neki. Ezt követően messengeren és emailben leveleztünk, és volt egy időszak, amikor postai úton is – emlékezett vissza a két év ezelőtti februári eseményekre Dorka.



Andris hozzátette: sokan használják itthon is a katolikus társkereső oldalt. Dorkával ellentétben tudatosan keresett a profilok között. – Fontos volt számomra, hogy akit keresek, hívő legyen és hasonló értékrend szerint éljen, mint én. A karantén miatt sokáig halogattuk az első személyes találkozót, végül márciusban, Budapesten, a Városligetben sétáltunk egy nagyot. Már az első alkalom után érződött, hogy van egy személyes varázs és vonzódás egymás iránt. Jó érzéssel mentünk haza mindketten. Ezután már egymást követték a találkozók. Mindketten komoly szándékkal közeledtünk a másikhoz, majd megtörtént az első csók. Szépen lépcsőzetesen épült fel a kapcsolatunk, és tavaly április végén meg is kértem Dorka kezét. Meglepetés volt, Kistarcsán a közös helyünkre mentünk el piknikezni – mondta el Andris.

– Dorka természetesen igent mondott: korábban is beszélgettünk már a házasságról, harmonikus volt a kapcsolatunk, nem voltak akadályok, bizonytalanságok. Folyamatosan Isten áldását tapasztaltuk, így úgy döntöttünk, komolyabb szintre emeljük a kapcsolatunkat.

– Tavaly augusztusban költöztem Félegyházára, azóta itt dolgozom óvónőként. Egyformák a családjaink, azonos értékrend szerint élnek, így nagyon könnyű volt beilleszkedni egymás családjába – tette hozzá Dorka.



A fiatal pár 2023 áprilisában házasodik össze a Sarlós Boldogasszony Templomban, majd Tiszaalpár közelében tartják a lakodalmat. – A házasság új szintre helyezi a kapcsolatunkat, ez egy olyan fogadalom, ami örök életre szól. A házasság meghatározza és könnyebbé teszi az együttélést, keretbe foglalja a kapcsolatunkat. Fontos vállalás mindkettőnk részéről. Azt vállalom, hogy vele szeretném leélni az életemet, mert szeretem, tisztelem, becsülöm. Ugyanezeket én is megkapom tőle, ezáltal tudom magam férfinak, később apának érezni. A házassággal teljesedik ki igazán két ember szerelme – fogalmazott Andris.



Dorka így egészítette ki: – Számunkra a templomi nászmise elsődleges a polgári szertartással szemben. A kapcsolatunk Istennel lesz teljes, ahogy az oltár és Isten előtt kimondjuk az „igent”, és fogadalmat teszünk. Mindketten vallásos családban nevelkedtünk így természetes, hogy egyházi esküvő is lesz, de nem azért fontos, mert milyen szép a templom, vagy, hogy milyen jó ott bevonulni. Sokkal komolyabb szándék vezérel bennünket. Nagyobb a súlya az ott kimondott szavaknak, mint a hivatalban, amit vissza lehet vonni. A templomban nem a papírról, hanem a két lélekről szól minden, akik ilyen módon is kinyilvánítják egymás iránti szeretetüket.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                  

Kövessen minket a Facebookon is!