Helyi hírek 2023. február 10. 10:00

Elfogadta a város 2023. évi költségvetését a képviselő-testület

Képgaléria
Elfogadta a város 2023. évi költségvetését a képviselő-testület
Megtartotta az év első ülését Kiskunfélegyháza képviselő-testülete február 9-én, csütörtökön. A grémium 35 napirendi pontot tárgyalt meg, a városatyák elfogadták többek között Félegyháza 2023. évi költségvetését, döntöttek a közvilágítási hálózat fejlesztéséről, az önkormányzati lakások lakbérének emeléséről, az óvodák és bölcsődék nyári nyitvatartási rendjéről.

Az éves költségvetés részleteiről: a főbb számokról, az energiaválság önkormányzatot érintő hatásairól már az előterjesztés megszületésekor tájékoztatta közösségi oldalán a lakosságot Csányi József polgármester. Erről lapunk külön cikkben számolt be, amit itt olvashatnak.

Az önkormányzati lakások lakbére 2016 óta nem változott. A fenntartási költségek azóta oly mértékben megnövekedtek, hogy a képviselő-testület az emelés mellett döntött. Az árak azonban – hangzott el a testületi ülésen – még így is töredékei a piaci áraknak. Például egy Majsai úti lakás bérleti díja az emelés után is alig több mint 10 ezer forint lesz. A napirendi pont megvitatásakor szóba került az is, hogy az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások karbantartása, felújítása és korszerűsítése jelentős összeget emészt fel, és a jövőben megoldást kell keresni a meglévő állomány felújítására is.

Döntés született a szociális ellátás térítési díjának emeléséről is. Ez többek között az élelmiszer és az energiahordozók áremelkedése miatt vált időszerűvé, és érinti többek között a bentlakásos intézmények térítési díját, valamint a szociális étkeztetés és kiszállításának díját. Az előterjesztés vitája során a gazdasági bizottság ülésén elhangzott például, hogy a szociális otthonokban tavaly az önkormányzatnak saját pénzből mintegy 10 millió forintot kellett hozzátennie a fenntartáshoz. Ez az összeg ebben az évben már 280 millió forint lesz.

A kétórás ülésen elfogadták továbbá a polgármesteri hivatal 2022 évi beszámolóját, a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjéként továbbra is Kordás Roland kapott bizalmat, míg a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. ügyvezetői feladataival Szatmári Andreát bízták meg újabb 5 évre. A képviselő-testület döntése értelmében kibővült a szociális támogatásra és a szilárd fűtőanyag támogatásra jogosultak köre, a lakásfenntartási támogatás mértéke pedig 40 százalékkal emelkedett.

A félegyházi képviselő-testület legközelebb március 30-án ülésezik.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton 
            

Kövessen minket a Facebookon is!