Helyi hírek 2023. február 16. 08:00

Házasság hete – Unatkozni nincs idő

Házasság hete – Unatkozni nincs idő
Hidegné Kohajda Edina és Hideg János László pedagógus házaspár. Három gyermeket nevelnek, akik közül az ikrek, Zita és Balázs a birkózás szerelmesei. A család mindig lendületben van, lüktet, dolgozik, versenyekre jár, összetart, és nagyon működik. A házasság hete apropóján beszélgettünk velük.



A szülők szerelmének története egy nagyon erős barátsággal kezdődött. A Kossuth iskolában találkoztak először, ahol mindketten tanítani kezdtek. Megismerkedésük után két évvel iskolai kirándulásra vitték a diákokat Erdélybe, és tábor 10 napja alatt a napnál is világosabbá vált számukra, hogy együtt képzelik el a folytatást. Erdély és az iskola ma is nagyon fontos szerepet tölt be az életükben, mindkét helyszínre hálás szívvel gondolnak.

A 2006-ban megkötött házasság után 2007-ben megszületett első gyermekük, Boglárka, akit 2009-ben az ikrek követtek. Hivatásuk eközben is fontos része maradt az életüknek. Idén végzős osztályfőnökök mindketten. Diákjaikról – akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolnak – most is szeretettel beszélnek. Bevallják: otthon is sokszor téma az iskola, előfordul, hogy a gyerekek szólnak rájuk: kapcsoljanak át „otthoni üzemmódba”.



Az ikrek elhivatott sporttevékenysége tűpontos logisztikát kíván meg a családtól. A Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesületben egy rendkívül összetartó közösség tagjai. Egy igazi nagycsaládé, ahová szívesen járnak. A gyerekekkel együtt a szülők is szerves részévé váltak az edzéseknek, versenyeknek, táboroknak, és az egyesülettel kapcsolatos eseményeknek. Kevés szabadidővel élik az életüket, de ők ezt egyáltalán nem bánják. Családi nyaralásaikat az ikrek edzőtáborainak helyszínére szervezik. Edina nevetve meséli, hogy ha véletlenül akad egy szabad délutánjuk, már arra gyanakszik, hogy bizonyára elfelejtettek valamit.

Bogit, a legidősebb gyermeket nem a sport hozza lázba, bár a távolabbi versenyekre ő is szívesen tart a családdal. Ő az olvasásért rajong. Több száz oldalt olvas naponta, kiválóan beszél angolul, és nyitott minden ismeretre.



Edina és János nem bővelkednek kettesben töltött időben, de igyekeznek hétköznap is kiszakítani maguknak egy-egy órát. János néhány hónapja életmódot váltott, és naponta legalább 10 kilométert gyalogol. Ettől nem tekint el akkor sem, ha éjfélig kell sétálnia. Edina kedvencei az orchideák, amiből nagyjából 100 cseréppel gyűjtött össze az évek alatt. Azt mondja, a szeretgetésükkel, gondozásukkal töltött idő az ő feltöltődése, énideje.

Sok állattal élnek együtt: kutya, macska, hörcsög, fehéregér, díszhalak és madárpók is van otthon. Így előfordul, hogy feszes napirendjük azért csúszik, mert éppen állatot kell etetni, vagy virágot locsolni.



Egyetértenek abban, hogy nem kell túlgondolni a dolgokat. A házasságban sem.
– Teljesen átlagos házaspár vagyunk. Vannak morgások, de hagyunk egymásnak teret. Nem korlátozzuk a másikat, ő tolerálja az én szenvedélyemet, ahogyan én is az övét – mondja Edina.

János elárulja: komoly céljai vannak a gyaloglással, egészen Korondig szeretne menni egy 10-12 napos túra keretében. Igaz, ennyi időre még soha nem hagyta magára a családot.

Harmónia és elégedettség sugárzik róluk, még ha annyira különbözőek is! Egyikük hangos, a másik halk. Egyikük tacskó- és orchideakiállításokra szeret járni, másikuk inkább színházba. János hirtelen felfortyan, majd gyorsan megbékül, míg Edina rágódik a dolgokon több napon át. Mégis így kerek a kapcsolatuk. A most házasulandóknak türelmet és toleranciát kívánnak, és azt tanácsolják, hogy az esküt komolyan kell venni. A többi megy magától…

Zakar Anita

Fotó: Fantoly Márton   
               

Kövessen minket a Facebookon is!