Helyi hírek 2023. február 10. 17:00

Félegyházáról indultak – beszélgetés dr. Lantos János közgazdásszal

Képgaléria
Félegyházáról indultak – beszélgetés dr. Lantos János közgazdásszal
Egy különösen meghitt beszélgetésnek lehettek részesei azok, akik február 9-én, csütörtökön este ellátogattak a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba. A Félegyházáról indultak helytörténeti beszélgetéssorozat soron következő alkalmán dr. Lantos János közgazdász és pénzügyi tanácsadóval beszélgetett dr. Tarjányi József lokálpatrióta, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja.

A megjelenteket elsőként Abonyi Szilvia, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte. Majd átadta a szót az est főszereplőjének, Jánosnak, aki örömmel konstatálta, hogy gimnáziumi osztálytársai mellett általános iskolai tanítója is a hallgatók soraiban ül.

A beszélgetést közvetlenség, mély érzelmek, intelligencia és jókedv jellemezte. A vendég, dr. Lantos János személyisége és életkedve jó hangulattal töltötte meg a termet, nagybátyjával, dr. Tarjányi Józseffel folytatott bensőséges beszélgetésük során egy kicsit a jelenlévők is családtaggá váltak.  

A közgazdász hosszasan mesélt gyermekkori emlékeiről, csínytevéseiről, és ezeket egykori tanítója is megerősítette. Megtudtuk: középiskolai tanulmányait Félegyházán végezte, eközben szorgosan dolgozott a családi gazdaságban. Ekkoriban már – a tanulás mellett – erősen érdekelődött a nyelvek iránt is. Ennek köszönhető, hogy ma beszél angolul, oroszul, olaszul és autodidakta módon elsajátította a spanyol és a portugál nyelveket is. Sok időt töltött a fotólaboratóriumban is, ahol a színes laborálást gyakorolta. Ezt Félegyházán ő csinálta először.

Később felvették a közgazdasági egyetem külkereskedelmi szakára, amit kiváló eredménnyel végzett el úgy, hogy közben továbbra is a családi gazdaságban dolgozott. Végül doktori iskolára javasolták, amit summa cum laude minősítéssel zárt. Így indult el a közgazdasági pályán, majd szorgalmának köszönhetően számos területen kipróbálhatta magát.

Tarjányi Lili
        
Fotó: Fantoly Márton 
              

Kövessen minket a Facebookon is!