Helyi hírek 2023. február 12. 08:00

Ráhibáztak a félegyházi kocsmarablóra

Ráhibáztak a félegyházi kocsmarablóra
Január 14-én este idős kocsmárost raboltak ki Kiskunfélegyházán. Bár a rendőrök sem személyleírással, sem videofelvétellel nem rendelkeztek, néhány órán beül forró nyomon elfogták az elkövetőt, és a férfi gyermekéről is gondoskodtak.

Seres Anita őrnagy, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője éppen készenlétis szolgálatot adott január 14-én este, amikor megszólalt a telefon.



– Egy idős kocsmárost raboltak ki, a kollégákkal azonnal a helyszínre siettünk. A sértett már várt minket. Az arccsontja eltört, a szeme bedagadt. Miután a vendégek hazamentek, lezárta a kasszát, és éppen a kocsma ajtaját csukta volna be, amikor megütötték, és elájult. Amikor magához tért, a pénztárcája már nem volt sehol, és valaki a kasszából is elvitte a bevételt. Segítséget akart hívni, de a mobiltelefonja is eltűnt. Átment az út túloldalán lévő benzinkúthoz, és elmesélte az alkalmazottaknak, hogy mi történt, ők pedig értesítették a hatóságokat. A sértett semmilyen személyleírást nem tudott adni, mivel nem látta támadóját, ráadásul térfigyelő kamera sem volt a vendéglátóhelyen. Pechünkre nyomkereső kutyát sem lehetett indítani, mert szennyezett volt a helyszín. Tudtuk, nehéz dolgunk lesz.

Mivel a kocsma nagyon kieső helyen van, így többnyire azok járnak oda, akik a környéken laknak. A zsaruk arra gondoltak, hogy az elkövető talán az egyik vendég lehetett. Megkérdezték a sértettet, kik voltak az italozóban a zárást megelőzően. Öt embert nevezett meg, némelyiknek csak a becenevét tudta, de a nyomozók elhatározták, felkeresik őket. Akkor már 23 óra után járhatott az idő. Két illetőről tudták, hol laknak, hozzájuk járőrök mentek, a másik három vendég felkeresésére pedig Seres Anita őrnagy kerekedett fel Papp Krisztián és Minkó Mihály őrmesterekkel. A zsaruk tudomására jutott az is, hogy egy vendég aznap este taxit hívott, így időközben a taxisofőrt is meg kellett keresni.



– Mivel azt az információt kaptuk, hogy a taxis már hazatért, így a lakására indultunk – meséli Minkó Mihály őrmester, járőr. – Azonban sem őt, sem pedig az autót nem találtuk ott. Eközben a kihallgatást végző kollegák értesítettek bennünket, hogy a tanúk elmondása szerint a kocsma egyik vendége, K. Csaba (44) panaszkodott nekik, hogy nincs pénze, és cigarettáért is kuncsorgott. Felmerült a gyanú, hogy ő lehetett az elkövető, ezért elindultunk a lakhelyére. Útközben, az egyik kereszteződésnél megálltunk a stoptáblánál, és elhajtott mellettünk egy taxis. Pont az, amelyiket kerestük. Mivel az autónk fényszórója bevilágított az utasterébe, még azt is láttuk, hogy egy utas ül a kocsiban, aki nagyon hasonlít az általunk keresett K. Csabához. Azonnal utánuk fordultunk, de nem akartuk megállítani a taxit mindaddig, amíg nem vagyunk biztosak benne, hogy az valóban K. Csaba ül benne. Amikor viszont a taxis ráfordult arra az útra, amely K. Csaba lakhelyéhez vezetett, már szinte biztosak voltunk a dolgunkban, így megállítottuk a gépjárművet.

– Az utast, mivel rablással gyanúsítottuk, ki sem engedtük szállni a kocsiból, hiszen akár meg is támadhatott volna minket – veszi át a szót Papp Krisztán őrmester, járőr. – Kértük, hogy az ablakon keresztül adja ki a személyes okmányait. Ekkor vettük észre, hogy mindkét ökle véres. Mivel tudtuk, hogy a támadó ököllel ütött, így olyan embert kellett keresnünk, akinek a kézfején sérülés látszik. K. Csabát megbilincseltük, majd átvizsgáltuk a ruháit. Volt nála 14 ezer forint, cigaretta és ital. A férfinak nemcsak a keze sérült meg, hanem a szája is. A nyomozók hamarosan megtudták az okát.



– Behívtuk a kapitányságra K. Csaba élettársát is, aki 2 éves kislányával érkezett. A nő elmondta, hogy párja este beállított hozzá, majd levágott a konyhaasztara egy köteg pénzt, és közölte, hogy kirabolta a kocsmárost. A nő elmondta, hogy hetek óta nem adott pénzt haza a párja, éheztek a kislányával, de amikor meghallotta, honnan van az a több ezer forint, elzavarta a férfit otthonról a pénzével együtt. K. Csaba útja ezután egyenesen a diszkóhoz vezetett. Visszanéztük a szórakozóhelyen lévő kamerák felvételeit, és meg is találtuk rajtuk K. Csabát, aki nagyon jól érezte magát. Ivott, táncolt, majd az egyik vendéggel összeverekedett, ami megmagyarázta a sérülést a száján. Ezt követően taxival indult haza, ahova már nem érkezett meg, ugyanis közben belénk botlott – teszi hozzá az őrnagy.

A zsaruk nagyon megsajnálták a kislányt, aki valóban nagyon éhes volt. Így ameddig kihallgatták az édesanyát, addig a nyomozók enni adtak a kicsinek. – A kapitányságon mindenkinek megesett a szíve a csöppségen. Minden kolléga lázasan kereste, lapul-e nála valamilyen édesség, amit odaadhatna neki – mondja Seres Anita.

K. Csabát őrizetbe vették, rablás és testi sértés bűntettével gyanúsítják. A bíróság január 15-én elrendelte a letartóztatását. Elfogása a szerencsén is múlott, a zsaruk jókor voltak jó helyen. Ez azonban nem az első ilyen eset. Papp Krisztián elmesélte, hogy három évvel ezelőtt szintén Fortunának köszönhette egy sorozatbetörő elfogását.



– Akkoriban folyamatosan bejelentéseket kaptunk tanyabetörésekről. Kocsikból vittek el értékeket. Amikor ez már két hónapja tartott, elhatároztuk a kollégákkal, hogy véget vetünk neki. Megbeszéltük a járőrökkel, és minden este a saját autóinkkal mentünk ellenőrizni az összekötő és a mellékutakat, még a szabadnapokon is. Egyszer éjfél körül egy férfi kerekezett Bugac felé. Azonnal szolgálatba helyeztük magunkat, és megállítottuk. Kérdeztük tőle, hova megy az éjszaka közepén. Azt felelte, dolgozni megy 4 órára, de nagyon összefüggéstelenül beszélt. Átvizsgáltuk a kerékpárját, és egy nagy méretű villáskulcsot találtunk. Közben odaértek a szolgálatot ellátó kollegák is, és elkérték a személyi okmányait. Ezután elengedtük, de sejtettük, ő lesz az emberünk. A kollegák a már ismert lakcíméhez hajtottak, és vártak. Ahogy sejtettük, nem dolgozni indult, 40 perc múlva már otthon is volt. A férfi ezután már elismerte a bűncselekményeket: 27 autóból lopott. Az elfogásban résztvevők a polgármestertől jutalmat is kaptak – számolt be Facebook-oldalán a Zsaru Magazin.

Szabó Gabriella
                       

Kövessen minket a Facebookon is!