Kultúra 2023. február 14. 12:00

Kultúrsarok – Télbúcsúztató farsangi mulatság

Kultúrsarok – Télbúcsúztató farsangi mulatság
A téli hónapok jókedvű elbúcsúztatásaként télűző városi farsangot szervez a Móra Ferenc Művelődési Központ és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata február 18-án, szombaton 15 órai kezdettel.

A hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Télűző Városi Farsangot, ami a népi szokások és hiedelmek nyomvonalán szeretne egy emlékezetes délutánt nyújtani városunk apraja-nagyjának. Az esemény most is a sokak által kedvelt felvonulással fog kezdődni, amely a Kossuth ABC-től indul 15 órakor a Petőfi-téren álló máglyához. A Kossuth ABC-nél való gyülekezés során természetesen senki sem fog unatkozni: itt mindenki megcsodálhatja a többi résztvevő színes farsangi öltözékét és megírhatja saját búcsúcéduláját. A búcsúcédula célja, hogy számot vessünk az elmúlt időszak szomorúságairól, majd ezeket a Télboszorkával együtt máglyára vessük.

A maskarás felvonulás 15 órakor indul útjának a Langaléta Garabonciások vezetésével. A szelíd óriások mókás verscsokrai és történetei most is sok arcra fognak mosolyt csalni, kiemelkedő alakjuk mutatja az utat a tűz melegéhez. A Petőfi-térre érve elsősorban a gyermekeké lesz a főszerep: a legbátrabbak részt vehetnek egy híres farsangi mese történéseiben, bebizonyítva, hogy a legkisebb erő is sokat jelenthet a világban. Az előadás után kezdődik el a Télboszorka táncoltatása, aki a zene ritmusára egyre közelebb és közelebb kerül a lángokhoz. A hiedelem szerint a Télboszorka elégetésével a rossz szellemek mellett az égbe szállnak megbánt emlékeink is. Ennek örömére a farsangi délutánt egy közös tánc zárja, amit a Padkaporos Táncegyüttes fürge lábú tagjai fognak vezetni. A máglya körüli táncba kicsik és nagyok egyaránt becsatlakozhatnak, hogy együtt, jókedvben búcsúztassuk el a telet a februári naplementében.
                         

Kövessen minket a Facebookon is!