Gazdaság 2023. február 16. 14:00

Újabb 8 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett Bács-Kiskunba

Képgaléria
Csaknem 60 Bács-Kiskun vármegyei település írt alá támogatási szerződést több mint 8 milliárd forint értékben a TOP Plusz program keretében a kecskeméti Vármegyeházán. Bács-Kiskun eddig összesen 28 milliárd forint terület- és településfejlesztési támogatást nyert el a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban.

A támogatási szerződések ünnepélyes aláírása alkalmából Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a 7 éves uniós költségvetési ciklusban összesen több mint 100 milliárd forint terület- és településfejlesztési forrás érkezik a vármegyébe. A települési projektek lebonyolításában a vármegyei önkormányzat főszerepet vállal majd, ahogy az az előző ciklusban, a TOP pályázatok esetében is történt.

– Eddig 150 pályázatot adtunk be, amelyből már 120 nyert is, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok háromnegyedében már van fedezete a megtervezett fejlesztéseknek. A terveink szerint most is minden vármegyei településre jut majd fejlesztési támogatás a TOP Plusz keretében – hangsúlyozta Rideg László, hozzátéve, most a legfrissebb döntések nyomán elnyert több mint 8 milliárd forint vonatkozásában írták alá a támogatási szerződéseket a polgármesterekkel.

Az eseményen előadást tartott Szabó Csaba, a Miniszterelnökség főosztályvezetője, aki kiemelte: Bács-Kiskunban eddig összesen 28 milliárd forintnyi támogatásról született döntés a TOP Plusz keretében. Eddig a legtöbb forrást településfejlesztési, közútfejlesztési és energetikai projektek nyerték el. A következő hónapokban további pályázati felhívások jelennek meg, ezek között kiemelt cél lesz a helyi és térségi turizmusfejlesztés.

A most elnyert 8,2 milliárd forintot az alábbi célokra fordítják majd az érintett önkormányzatok: helyi gazdaságfejlesztés (1,6 milliárd forint), településfejlesztés (1,3 milliárd forint), energetikai beruházások (1,2 milliárd forint), energetikai beruházások (1,2 milliárd forint), turisztika (1,1 milliárd forint), útépítés (1 milliárd forint csapadékvíz-hasznosítás (650 millió forint), óvoda-bölcsőde építés-bővítés (530 millió forint).

Bács-Kiskun az élen

A TOP Plusz program „elődje”, a 2014-ben indult TOP-program keretében csaknem 800 települési projekt nyert el támogatást a vármegyében, ezek döntő többsége már megvalósult vagy a befejezéshez közelít. Bács-Kiskunban kivétel nélkül minden településre jutott fejlesztés – emelte ki a rendezvényen Rideg László.

Szabó Csaba hozzátette: a vármegyei önkormányzat közreműködésének köszönhetően a vármegyék közül Bács-Kiskun teljesített legjobban a TOP-projektek megvalósításában. Eddig itt hívták le legnagyobb arányban a rendelkezésre álló támogatásokat (89 százalék), valamint itt a legmagasabb a már fenntartási időszakban lévő projektek aránya (66 százalék).
                      
Az eseményről készült videó itt nézhető meg.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!