Helyi hírek 2023. február 17. 10:00

Egész évben fokozott ellenőrzésre kell számítani

Egész évben fokozott ellenőrzésre kell számítani
A passzív biztonsági berendezések lényege, hogy ha nem történik baleset, akkor nem lépnek működésbe. Egy ütközés során azonban azonnal reagálnak, hiszen csőre töltve állnak készenlétben, hogy életet mentsenek. Ezeknek a rendszereknek az a feladata, hogy a bekövetkezett baleset következményeit minél jobban csillapítsák, enyhítsék – tudtuk meg Fekete-Setény Tamara rendőr zászlóstól, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának munkatársától, balesetmegelőzési előadótól.

Passzív biztonsági rendszer az energiaelnyelő lökhárító és karosszériaelemek, a fejtámasszal ellátott biztonsági ülések, a biztonsági szélvédő üveg, az ütésre felfúvódó légpárna (légzsák), a hárompontos biztonsági öv, a gyermekülés, stb. Fekete-Setény Tamara hozzátette: helyes beállítással a biztonsági öv nem lehet kényelmetlen, mint ahogyan sokan állítják.

Elmondta, hogy nagyon fontos a biztonsági öv viseléséről beszélni, hiszen minden autó tartozéka és használata kötelező néhány kivételtől eltekintve. Működésének lényege, hogy az utasok a járművel együtt lassuljanak, ha az ütközik valamivel. A fizika törvényszerűségei miatt ismeretes, hogy ha az autó hirtelen megáll, attól a benne ülők még tovább mozognának, ha nem lennének bekötve. Aki be van kötve, azt megfogja az öv.



Megtudtuk, hogy a KTI (közlekedéstudományi intézet) felmérése szerint az országos összesített biztonságiöv-viselési arány 2022-ben a következőképpen alakult: A járművezetők 88,5 %-a, az első utasok 87,3 %-a, a hátsó utasok 57,1 %-a, míg a gyermekbiztonsági rendszert 60,9%-a használta helyesen. Megjegyezték, hogy a kisteher-gépjárművek esetében mindössze 63,9 % használta helyesen a biztonsági övet, ami a személygépkocsi vezetőkre vonatkozó átlagértéktől 25 %-kal elmarad.

A felmérés rámutatott, hogy 12 %-kal kevesebb halálos áldozata lett volna a közúti baleseteknek tavaly, ha a közlekedők használják a biztonsági övüket. Sajnos, még mindig túl kevesen használják a közlekedésnél ételmentő berendezést, ezért idén egész évben fokozott ellenőrzéseket hajt végre a rendőrség a passzív biztonsági eszköz használata érdekében.

Z. A.
                       

Kövessen minket a Facebookon is!