Helyi hírek 2023. február 17. 19:00

Plébánosként a házasságról

Képgaléria
Plébánosként a házasságról
A Házasság hete mottójához kapcsolódva tartott előadást Geszler Péter esperes plébános február 16-án, a városi könyvtárban. A „Szeretetbe kapaszkodva” című előadás bibliai, teológiai és lelkipásztori szemszögből járta körbe a házasságot.

A Petőfi Sándor Város Könyvtár évek óta kapcsolódik különböző programokkal a Házasság hete rendezvényhez. Az országos eseménysorozat egy hétig a házasság és a család értékeire, fontosságára irányítja a figyelmet, keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A városi könyvtárban az elmúlt években Rónaszéki Gábor és Hajagos Gyula plébánosok is beszéltek már a házasság fontosságáról.

Geszler Péter esperes plébános előadásában kiemelte: az életben sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor kicsúszik a lábunk alól a talaj, és ilyenkor nem mindegy, hogy kibe kapaszkodunk. Fontos, hogy az ilyen helyzetekben ne csak a házastársba, hanem a szeretetbe és Istenbe is kapaszkodjunk, hiszen így tudunk a legkönnyebben talpra állni. Hozzátette: a házasság felbonthatatlan szeretetszövetség, amelyben két ember eggyé lesz. A hét szentség közül az egyetlen, amelyet nem a pap szolgáltat ki, hanem a férfi és a nő egymásnak. Az egyházi házasság teljes összeolvadás, amibe Isten és az ő szeretete is bekapcsolódik, ugyanakkor nem „boldogságosító” intézmény, vagyis a házasság nem garancia arra, hogy mindig boldogok leszünk. Nem igaz az sem, hogy házasságban mindig érezzük a „rózsaszín szerelmet” és az sem, hogy mindig együtt kell lennünk.

Elmondta: az önzőség, a hiúság, a másik fél minősítése megfertőzi a kapcsolatot, ellenben a szeretet, a hűség, a bizalom és a kommunikáció biztos alapokat jelent.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton  
             

Kövessen minket a Facebookon is!