Helyi hírek 2023. február 17. 17:00

Faterápia, mint stresszoldó módszer

Faterápia, mint stresszoldó módszer
II. Faterápiás erdei sétára invitálja az érdeklődőket február 19-én, vasárnap Jéga Edina, lélekkísérő. Az eseményről a Fellegajtó-nyitogató mentálhigiénés szolgáltatás oldalán bővebb információ található. Az ajánló szerint a séta során megtapasztaljuk agyunk azon készségeit, amelyet jóllétünk érdekében, a ma világában szinte már életmentő, hogy alkalmazni kezdjen az emberiség oly sok évszázad eltelte után.

A faterápia egy nagyon ősi módszer, amit már az indiánok is alkalmaztak – tudtuk meg Jéga Edinától. Ha nagyon hosszú út állt mögöttük, akkor mindig megöleltek egy fát. Ebből nyertek energiát és megpihentek is egyúttal. Edina elárulja, hogy évek óta kutatja a témát és természetesen képezte is magát ez idő alatt folyamatosan. A szociális szférában dolgozik, a munkája során gyermekeknek tart csoportfoglalkozásokat. Itt alkalmazta először az erdei séták során a faterápia módszerét, amelyet most a felnőtteknek is szívesen megmutat. Úgy véli a mai, stresszes, rohanó világban muszáj bővíteni az eszköztárunkat relaxáló technikák terén. Elmondta, hogy a faterápia során azonnal érezhető a jótékony hatás.



A gyakorlatban úgy zajlik az ilyen foglalkozás, hogy az erdei helyszínre érkezés után egy rövid bemutatkozás következik, majd légzőgyakorlatokat végeznek, ami jót tesz a szervezetnek és segít a jelenbe hozni a részvevőt. Ezután behangoló feladatok következnek, itt minden érzékszervet élesítik a feladat előtt: szagolnak, tapintanak, szemlélnek, hallgatnak. Ezt követi a kapcsolódás, vagyis a tényleges faölelés.



Edina elárulja, hogy minden fának van energetikája és a különböző fatípusok különböző problémákon segíthetnek. Így amikor kiválasztjuk azt a fát, amit ölelni szeretnénk, akkor annak valószínűleg oka van, hiszen azokra az energiákra van éppen akkor szükségünk. Az ölelés során érdemes a mellkasnak, a hasnak és a homloknak is érintkeznie a fával, valamint a bal kezünket érdemes felülre helyezni. A foglalkozás végén természetesen megbeszélik, hogy egyes fatípusok milyen segítséget tudnak nyújtani az egyénnek. Megtudtuk, hogy akkor eredményes a tevékenység, ha az ölelés közben azt érezzük, hogy a fa mozog. Természetesen már az erdei séta is rendkívül jótékony hatással van a zaklatott lélekre, de ha ölelni nem is szeretnénk, már a fa tövében leülni és háttal nekidőlni is hasonló kellemes érzéseket eredményezhet.



Az eseményről és a módszerről bővebben tájékozódhatnak a Fellegajtó-nyitogató Facebook-oldalon, vagy ugyanitt Messenger üzenetben feltehetik kérdéseiket.

Z. A.
              

Kövessen minket a Facebookon is!