Helyi hírek 2023. február 19. 13:00

Huszonnegyedik órában az illatos csengettyűvirág

Huszonnegyedik órában az illatos csengettyűvirág
A Cseres-tölgyesek, mészkerülő tölgyesek, ligeterdők, láperdők, hegyi rétek, szőrfűgyepek növénye az illatos csengettyűvirág, amely hazánkban fokozottan védett státuszt élvez. Hazai állománya megközelítőleg 250 tő, amelyet több éve mesterséges szaporítási kísérletek mellett próbálnak megőrizni. Ennek érdekében a telepítésekben, utógondozásokban komoly szerepet vállalnak a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai.

Sajnálatos, hogy a faj egyedszáma egész Európában drasztikusan lecsökkent, amelynek eredményeként, csaknem minden országban Vörös Könyves (Red List of Threatened Species) fajként tartják számon. Ez azt jelenti, hogy kritikusan veszélyeztetett fajnak számít. A vöröskönyvet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hozta létre 1948-ban, amely a kihalással fenyegetett élőlények természetvédelmi státuszának legismertebb, legnagyobb múltú és legátfogóbb globális leltárának számít.

Az illatos csengettyűvirág Európai ritkaságának okán bekerült a közösségi jelentőségű növényfajok közé. Mivel Magyarországnak a faj Kárpát-medencei állományainak megőrzésében kiemelt szerepe van, ezért fajmegőrzési terv készült megóvása érdekében. Ez tartalmazza a fajra vonatkozó javasolt intézkedéseket, információkat, kezelések megalapozásához szükséges ismereteket. Ezen felül a virág élőhelyére vonatkozó védelmi előírásokat is – adta hírül a bacsmegye.hu hírportál.

Egyszóval természetjáróként annyit tehetünk, hogy a vele való találkozás során megcsodáljuk és vigyázva tovább állunk.

T. L.
              

Kövessen minket a Facebookon is!