Helyi hírek 2014. november 24. 13:00

A szén-monoxid veszélyei

A szén-monoxid veszélyei
A szén-monoxid színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, jelenlétét érzékszerveinkkel nem tudjuk észlelni!

Szombaton este Baján egy családi házban két ember rosszul lett, őket a mentők kórházba szállították szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt. A bajai hivatásos tűzoltók, valamint a gázszolgáltató szakemberei az épületben mérést végeztek, majd a gázszolgáltató munkatársai a szükséges biztonsági intézkedéseket megtették.





Vasárnap este Kecskeméten egy családi ház fürdőszobájában az egyik ott lakó rosszul lett, a mentők kórházba szállították szén-monoxid-mérgezés miatt.  A kecskeméti hivatásos tűzoltók a lakást átszellőztették, a gázszolgáltató szakemberei pedig gázkoncentrációmérést végeztek és a szükséges biztonsági intézkedéseket megtették. 

„A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. Bár a tüneteket nehéz felismerni, ha szén-monoxid-mérgezés szempontjából potenciálisan veszélyes helyiségben tartózkodunk (kazánház, fürdőszoba, garázs), esetleg többször, több családtagnál is ugyanott jelentkeznek a panaszok, mindenképp gyanakodjunk a mérgezés lehetőségére!

Ha a fenti tüneteket észleljük, azonnal menjünk szabad levegőre, hívjunk segítséget! Ha környezetünkben történik a mérgezés, mivel nem tudhatjuk, hogy a belélegzett káros anyag milyen erősségű és milyen gyakran hoz létre károsodást a szervezetben, ezért mérgezés gyanúja esetén a mentőszolgálat értesítése életmentő kötelességünk akkor is, ha az érintett eszméleténél van, vagy ha tiltakozik az ellátás ellen.

Ha a beteg mozgásképtelen, el kell távolítanunk a veszélyes helyről, lehetőleg friss levegőre. Gázmérgezés esetén azonban ugyanolyan fontos saját magunk védelme is, mint az áldozat kimentése. Az újraélesztést se kezdjük el a mérgezés helyszínén, mert ezzel a betegen sem segítünk, és saját magunkat is veszélybe sodorjuk.


 


 

Kövessen minket a Facebookon is!