Helyi hírek 2023. február 19. 11:00

Elűzték a telet a városban

Képgaléria
Elűzték a telet a városban
Jelmezes, maskarás felvonulással, valamint télboszorka-égetéssel űzték el a telet és köszöntötték a tavaszt február 18-án, szombaton a város lakói.

A hagyományokhoz híven felvonulással kezdődött a télűző mulatság. A Kossuth ABC-től a Petőfi-térig a Langaléta Garabonciások vezetésével hömpölygött a jelmezes tömeg. Az ostorcsattogtatást zeneszó és kerepelő hangja tette még színesebbé. A Petőfi-téren a legkisebbek Konc király és Cibere vajda seregéhez csatlakozva mérették meg magukat egy játékos kötélhúzó versenyen. A szokás szerint ilyenkor Cibere vajda győz, vagyis a böjt veszi át a hatalmat a farsangi konctól.

Ezt követően a télboszorka tarisznyájába mindenki beletette bánatcéduláját, és hangos kiáltással zúdították rá a keserűséget, majd a csúf télanyó eljárta utolsó táncát. A zene ritmusára egyre közelebb és közelebb került a lángokhoz, végül az elégetésével nemcsak a tél, hanem minden bánat porrá lett és az égbe szállt. A tavaszt közös körtánccal köszöntötték a félegyháziak a Padkaporos Táncegyüttes vezetésével.

G. E. 

Fotó: Fantoly Márton   
             

Kövessen minket a Facebookon is!