Gazdaság 2023. február 28. 16:00

Enyhe tél: a kártevők–mezőgazdaság meccs az előbbieknek áll

Enyhe tél: a kártevők–mezőgazdaság meccs az előbbieknek áll
Az elmúlt napok fagyos éjszakái átfagyasztották ugyan a talaj felső rétegeit, és ez megtizedelte a kórokozókat, kártevőket, de tartósabb hideg kellene – hívja fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ráadásul a korán jött tavasz komoly károkat is okozhat a mezőgazdaságban.

Borítókép: MTI – Sóki Tamás

Az Infostart cikke szerint a múlt heti száraz idő után csökkent az őszi-téli esőzések miatt kialakul belvizes területek nagysága az országban, jelenleg a talaj szinte mindenhol nedvességgel telített, e tekintetben ideális a helyzet az agrárium számára – mondta az InfoRádióban Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. – A tavalyi nagy aszály hatása már a múlté a talajban – fogalmazott. Múlt héten a kevés felhő miatt gyakoriak voltak az erős éjszakai fagyok, a talaj 5-20 centiméter mélységben átfagyott, ez kissé a kórokozókat és a kártevőket is megtizedelte, de nem eléggé – mutat rá a szakember.

– Ebben az időszakban alakult ki először komoly talajfagy, de a mezőgazdaság érdekében, a kártevők szempontjából ennél hosszabb időszakra lenne szükség. Legalább egy kéthetes időszakra.
Komolyabb fagyra azonban a következő 10 napos időszakban sincs kilátás, az éjszakai fagyok is csak jövő hét közepén térnek vissza, napközben pedig 10, sőt akár 15 fokos csúcshőmérséklet várható.

A korán érkező tavaszi idő azonban komoly gondot okozhat a mezőgazdaságban – figyelmeztet Kovács Attila. – Az északi féltekén ilyenkor a tél legvégén, a tavasz elején a legnagyobb a jég és a hó kiterjedése, és e felszínek fölött tud a hideg kialakulni, és ha olyan áramlási viszonyok alakulnak ki, mint milyenek tavaly, tavalyelőtt március-áprilisban, száraz, hideg levegőt szállítanak fölénk, sokáig számíthatunk fagyra. És ha februárban enyhe az idő, beindul a növények életfolyamata, és a tavaszi fagyok során kárt tudnak szenvedni.

Az őszi vetések azonban most jellemzően jó állapotban vannak, az eddigi fagyok nem tettek kárt bennük. A következő időszakban egyébként jelentős csapadék sem várható, így a belvízfoltok is tovább csökkennek, tovább szárad a talaj, ugyanakkor a szárazfű-tüzek kockázata megnövekszik – hívja fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!