Helyi hírek 2023. február 22. 16:00

Betűbölcsi: Újraélesztés, életmentés otthon

Képgaléria
Betűbölcsi: Újraélesztés, életmentés otthon
Két nagyon fontos témában tartottak előadást a kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai a február 21-i Betűbölcsi programján. Az anyukák és nagymamák az újraélesztés menetét és az otthoni életmentés lépéseit sajátították el a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár kéthetente jelentkező eseményén. Tóth Katalin és Fliszár Dóra gyakorlati tanácsokat adtak annak érdekében, hogy amikor vészhelyzettel találkozunk, szakszerűen, higgadt magabiztossággal tudjuk alkalmazni a látottakat és hallottakat.

Tóth Katalin, az EFI vezetője elmondta, hogy munkájuk során gyakran találkoznak azzal, hogy a kismamákat, anyukákat félelemmel tölti el az gondolat, hogy vészhelyzet esetén vajon tudni fogják-e, hogy mit is kell tenniük.  Ezért, az irodájuknak fontos célkitűzése volt, hogy olyan eszközöket szerezzenek be tanítási célzattal, amelyek segítségével mindenki elsajátíthatja az elsősegélynyújtás lépéseit. Rendszeresen részt vesznek városi rendezvényeken, eleget tesznek intézményi meghívásoknak, ahol egyszerűen, gyakoroltatással egybekötve mutatják be, mit tehetünk vészhelyzetben.

Az előadás legfontosabb üzenete az volt, hogy ebben a helyzetben is elsődleges a megelőzés, miszerint a gyerekek mindig ülve, nyugalomban étkezzenek, igyanak. A gyerekjátékok vásárlásánál pedig minden esetben tartsuk be a korosztályos ajánlást, ezzel is csökkentve a félrenyelés, fulladás kockázatát. A szakember felhívta az anyukák figyelmét arra, hogy körülbelül ötéves korig a félrenyelés a leggyakoribb otthoni baleseti fajta.

– Mit tehetünk, ha bekövetkezett a baj?

– Újszülött kortól egy éves korig a csecsemőt hasára fordítva, párhuzamosan az alkarunkra fektetjük, majd másik tenyerünkkel öt határozott ütést mérünk a két lapocka közötti területre és megpróbáljuk kicsalogatni a megakadt idegen anyagot. Ha ez sikertelennek bizonyult, hátára fektetve két ujjunkkal a szegycsont alsó harmadát ötször megnyomjuk. Mindkét pozícióban a gyermek feje mélyebben kell, hogy legyen – lejtőztetjük –, mint a teste. Minden ilyen esetben értesítsük a mentőszolgálatot, mert további ellátásra, megfigyelésre szorulhat a csecsemő.

Nagyobb gyermekek, vagy felnőttek esetében az úgynevezett Heimlich-féle műfogást alkalmazzuk. Ezt nem alkalmazhatjuk kismamáknál és csecsemőknél! Kisgyermek esetében biztassuk köhögésre a sérültet, amennyiben nem lehetséges ez, erősebb ütésekkel ötször megpaskoljuk a két lapocka között. Ha ez nem oldotta meg a problémát az álló kisgyermek mögé térdelünk mi is. Két karunkkal átkaroljuk a testét, a köldök és a szegycsont között ökölbe szorított kézzel, kanalazó mozdulatokkal próbáljuk a beszorult ételt, játékot a külvilágra segíteni. Felnőtt személy esetében álló helyzetben végezzük el a Heimlich-féle fogást. Ha azt tapasztaljuk, hogy életjeleket nem mutat, meg kell kezdenünk az újraélesztést. Közben hívjuk a mentőket a 112-es számon.

– Hogyan kell szakszerűen újraéleszteni felnőtt esetében?

– Stabil felületre, a földre fektetem a beteget. Kinyitom a száját, ellenőrzöm, hogy van-e benne idegen test. Megnézem, meghallgatom, hogy van-e légzése. Közel hajolok a szájához, orrához, közben figyelem a mellkas emelkedését, hallgatom a lélegzetét. Amennyiben nem hallok, látok semmit egy jelen lévő segítőt megkérek arra, hogy hívja a 112-t, megkezdett újraélesztéshez. Ha egyedül vagyok, a telefont kihangosítva magam mellé teszem és hallgatom a diszpécser utasításait.  Mivel nincs légzése és keringése a szegycsont alsó harmada felett a kézfejeimet összekulcsolva ritmikusan harmincszor mellkasnyomást alkalmazok. Másodpercenként kettőt kell nyomni (100-120/perc). Az ezt követő kettő befúvás nem kötelező amennyiben ellenérzésünk van vagy félünk a fertőzés lehetőségétől. Már azzal is óriási lépést teszünk a keringés fenntartása érdekében, ha a folyamatos mellkaskompressziót alkalmazzuk. Abban az esetben, ha befújunk, arra figyelni kell, hogy csak a száj legyen nyitva, különben a levegő kijön az orron és nem jut az oxigén a tüdőbe. Addig váltogassuk a lépéseket (30 mellkaskompresszió és 2 befúvás), ameddig nem mutat életjelet vagy nem érkezik meg a szakszerű segítség. Ez nagyon fárasztó fizikailag, ezért jó, ha van más segítő is, aki átveszi tőlünk ezt a feladatot a hatékonyság érdekében. Az első néhány perc sorsdöntő a későbbi javulás tekintetében. Ne ijedjünk meg, ha véletlen sérülést okozunk az elsősegélynyújtás közben a szegy-, vagy a bordacsontokon, hiszen ezek néhány hét alatt beforrnak, gyógyulnak. Ebben már nagyon praktikus, ingyenesen letölthető applikációk is tudnak segíteni, mint a SzívCity, vagy az Életmentő mobil alkalmazás.

Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai igény szerint szívesen fogadják az érdeklődőket és megtanítják őket az újraélesztés szabályos kivitelezésére gyermekek esetében is (Korond u. 5., IV. emelet 419.). Március 18-án, szombaton a Móra Ferenc Művelődési Központban nagyszabású egészségnap keretében 9, 10 és 11 órai kezdettel Csizmadia Anita mentőtiszt tart szakszerű oktatást újraélesztés, elsősegélynyújtás témakörben. Szeretettel várják az érdeklődőket.

V. B.  
                       

Kövessen minket a Facebookon is!