Helyi hírek 2023. február 23. 10:00

Ha biztonságban akarja tudni szépkorú szeretteit, akkor Gondosóra!

Ha biztonságban akarja tudni szépkorú szeretteit, akkor Gondosóra!
Korábban egyértelmű volt, hogy a családok szoros kötelékekben, együtt éltek. Ennek előnye volt, hogy kellő figyelmet tudtak fordítani a fiatalokra és az idősebb generációra egyaránt. Napjainkban azonban ez már nem jellemző. Ennek ellenére mindenki szeretné biztonságban tudni szüleit, nagyszüleit. Ez ihlette meg a Gondosóra-programot, ami egy országos jelzőrendszerre épül. Ennek az eszköznek és vele együtt a programnak köszönhetően az óra viselője probléma esetén gyorsan fel tudja venni a kapcsolatot a diszpécserközponttal, ahol képzett munkatársak nyújtanak segítséget.

Ezzel az eszközzel lehetőség adódik a 65 évnél idősebb szépkorúak védelmét, biztonságát szolgálni, úgy, hogy közben kontaktszemélyeket vonnak be. Legyen szó családtagról, barátról, vagy éppen szociális gondozóról. Egy országosan lefedett távfelügyeleti és diszpécserszolgáltatás kapcsolódik ehhez a szerkezethez. Fontos kihangsúlyozni, hogy a program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz INGYENES, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

Ennek a programnak köszönhetően szeretteink a saját otthonukban élhetnek védelem alatt úgy, hogy közben az önálló életvitelükben nem korlátozottak. Mégis, ha bármikor segítségre van szükségük, egyszerűen elérhetik azt az órán keresztül. Használata végtelenül egyszerű. Segítségkérés esetén a felhasználó megnyomja a készülék gombját, amely jelzést küld a diszpécserközpont felé. Ezután a központ felveszi a kapcsolatot a felhasználóval és megpróbál segíteni. Mindemellett értesíti az előzetesen megnevezett kontaktszemélyt, illetve ha szükséges a sürgősségi segélyhívót is. Azért is más ez, mint egy telefon, mert az óra mindig kéznél van és esetleges sérülés, baleset vagy rosszullét esetén gyors segítség kérhető a segélyhívógomb megnyomásával. A Gondosóra-szolgáltatást a program jelenlegi fázisában a magyar tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt., a hazai infokommunikációs szektor egyik meghatározó vállalatcsoportja nyújtja, amely több mint 25 éve van jelen az iparági és iparágfüggetlen innovatív technológiák területén.

Az üzembe helyezés végtelenül egyszerű. A készülék igénylése után a futár házhoz szállítja azt, amelyet azonnal fel kell tölteni a mellékelt töltővel. Ha a piros LED már nem villog, hanem világít, akkor a feltöltött eszközt bele kell tenni a karpántba és fel kell venni. Ezután érdemes egy teszthívást indítani, amelynek segítségével megbizonyosodhat róla, hogy létrejött a kapcsolat a diszpécserszolgálat és az eszköz viselője között.

A regisztráció során meg kell adni az óra tulajdonosához legközelebb álló kontaktszemélyt, aki vészhelyzet estén értesíthető, és a diszpécserekkel ellentétben, személyesen is meg tud jelenni. Szerencsés az, ha például a kontaktszemélynek van kulcsa a lakáshoz, amely lehetővé teszi a gondtalan bejutást. Ehhez persze elengedhetetlen a bizalmi kapcsolat. Amennyiben egy teszthívást indítottak, lehetőség adódik további két kontaktszemély megadására. Különösen fontos, hogy ezek a kontaktszemélyek tudjanak arról, hogy attól kezdve a nap bármely szakában érkezhetnek hozzájuk hívások. A hívás minden esetben erről a számról fog érkezni: 06 1 880 6832. Ezt érdemes elmenteni.

Amennyiben ez a lehetőség felkeltette az érdeklődését, és ön vagy bármely családtagja elmúlt 65 éves és magyar állampolgár, igénylést követően ingyenesen hozzájuthat a jelzőeszközhöz.

A programhoz a www.gondosora.hu weboldalon a regisztráció gombra kattintva tud jelentkezni. A készülék rendszeres töltésén és viselésén kívül a továbbiakban semmire nincsen szükség, hogy a program aktív tagja maradjon.

Tarjányi Lili
               

Kövessen minket a Facebookon is!