Helyi hírek 2023. február 24. 11:00

Földrajzi szabadegyetem: 8000-es expedíció tabuk nélkül

Képgaléria
Földrajzi szabadegyetem: 8000-es expedíció tabuk nélkül
A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Földrajzi szabadegyetem sorozat vendége február 23-án Female Yeti, vagyis Sárpátki Zsuzsanna hegymászó volt. A 8000-es expedíció tabuk nélkül című előadás teltházas hallgatóságot vonzott az eseményre. Az est házigazdája Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár volt.

Suzy, ahogyan mindenki hívja, két közgazdasági diploma megszerzése után kereste az útját. Megbízható nyelvtudás hiányában kitalálta, hogy kiköltözik Angliába. Takarított, gyerekekre vigyázott, végül a BBC-nél helyezkedett el. Nem érezte már komfortosnak az életét és nekivágott a világ felfedezésének. Szinte az összes kontinenst bejárta. Egy nap megfogalmazódott benne, hogy szeretne egy 8 ezer méteres csúcsot meghódítani oxigénpalack nélkül. 2021 márciusában bele is vágott a felkészülésbe, hogy ez év szeptemberében meghódíthassa az álomcsúcsot, a nepáli Manaszlut.

Végül sikerült neki, de sok viszontagság nehezítette a dolgát. Első lépésként az anyagi fedezet hiányzott az úthoz, ezért szponzorokat kellett keresnie. Közben folyamatosan csak a cél lebegett a szeme előtt, így gyakran futott fel, s le tízemeletes lépcsőházakban homokkal megpakolt zsákkal a hátán, vagy aludt kint a szabad ég alatt hűvös éjjeleken. De mind ez eltörpült amellett, amit a nepáli hegyek kínáltak számára. Átélte az oxigénhiány miatt kialakult bódult állapotot, a fáradtság és a kimerültség miatt tapasztalt legyengültséget… A tervezett csúcshódítás előtt körülbelül egy hónapot töltött az Everest alaptáborban teljesen egyedül, ahol akklimatizálódhatott a környezethez és a magaslati levegőhöz.

2021. szeptember 4-én a monszunszezon végén megérkezett a 4900 méter magasságban fekvő Manaszlu alaptáborba, ahonnan több lépcsőben szeptember 28-án elérte a 8163 méter magas csúcsot.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton  
                 

Kövessen minket a Facebookon is!