Helyi hírek 2023. február 28. 14:00

A gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabb működéséről tartottak szakmai konferenciát

Képgaléria
A gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabb működéséről tartottak szakmai konferenciát
A gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabb működtetésére keresték a választ február 24-én, a Móra Ferenc Művelődési Központban tartott Police Cafe szakmai konferencia résztvevői.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vettek az oktatási intézmények gyermekvédelmi pedagógusai, a gyermek- és ifjúságvédelemben, illetve az egészségügyben dolgozó szakemberek. A konferencia házigazdájának szerepét dr. Rekedt Gréta, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság főhadnagya, bűnmegelőzési előadója és Seres Anita rendőr őrnagy töltötte be. A nap moderátora dr. Molnár Katalin Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense volt.

A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság szervezésében megvalósult találkozó célja az volt, hogy közös gondolkodásra hívják az oktatási intézmények gyermekvédelmi pedagógusait, a gyermek-és ifjúságvédelemben és az egészségügyben dolgozó szakembereket. A Bács-Kiskun vármegyében már jól ismert Police Café módszerrel megvalósuló műhelymunka során arra keresték a megoldást, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer hogyan tud hatékonyabban működni a különböző szakterületeken tevékenykedő munkatársak közreműködésével Kiskunfélegyházán – tudtuk meg dr. Rekedt Grétától.

A kávéház vendégeit Seres Anita, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője köszöntötte. A jelzőrendszer szociális oldalához tartozó téma képviselője Bódis László, a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Hatósági és Gyámügyi Osztályának vezetője volt. Ő már gyakorlott témagazdának számított. Elhangzott, hogy összehangolni a jelzőrendszeri tagok tevékenységét csakis úgy lehet, ha az abba tartozó felek hajlandóak és képesek is partnerként tekinteni egymásra.

– Hiszek abban, hogy az ilyesfajta nyílt, szókimondó, szigorú keretek között folyó, mégis kellemes hangulatú szakmaközi konzultációk is közelebb visznek az együttműködés javításához – hangsúlyozta ki dr. Molnár Katalin.

Bozóné Soós Marianna, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője elmondta, a gyermekek sérelmére elkövetett cselekményekkel a legtöbb dolga nyilván a rendőrségnek van, ezért természetes, hogy a rendőrök szeretnék tudni, pontosan mit várnak tőlük a jelzőrendszer tagjai. Tisztában vannak vele, nem adhatják tovább a tudomásukra jutott ügyeket, de hiába tudják és teszik is a dolgukat a hivatalos büntetőeljárásban, ha a folyamatban részt vevő többi partner nem elég aktív. Hiába a sok és bármilyen jó szándékú jelzőrendszeri tag, ha nem elég hatékony az általuk végzett helyzetfeltáró tevékenység. Ezeknek az ügyeknek a megoldásában fontos szerepet töltenek be a pedagógusok is, akik közelebbről ismerik a diákokat és a családi helyzetüket.

V. B.
              

Kövessen minket a Facebookon is!