• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • Amerikai edzőtábor és szaúd-arábiai világkupa: Ficsór Kornél évet kezdett
Sport 2023. február 25. 12:00

Amerikai edzőtábor és szaúd-arábiai világkupa: Ficsór Kornél évet kezdett

Amerikai edzőtábor és szaúd-arábiai világkupa: Ficsór Kornél évet kezdett
A többszörös BMX freestyle bajnok, Ficsór Kornél számára nagyon izgalmasan indult az év. A magyar válogatott tagjaként lehetősége volt három hetet az Amerikai Egyesült Államokban tölteni, ahová edzőtáborozni vitték a csapatot. Az utazás tulajdonképpen egy road trip volt, hiszen a keleti part legmeghatározóbb skate-parkjait járták be Miamitól Pennsylvaniáig.  Az utazás csúcspontja volt a Woodward-park, ami tulajdonképpen – ahogy Kornél fogalmazott – az extrém sportolók Mekkája.



– Ez nem csak egy pálya, hanem egy falu, egy kis közösség. Itt gyakorlatilag mindent úgy építettek meg, hogy az extrém sportokat kiszolgálja. Például az útpadkák úgy vannak kialakítva, hogy lehet rajta biciklizni, a korlátokon végig lehet csúszni, a tetőkre fel lehet mászni és le lehet ugratni, semmiért nem szólnak, hiszen mind ezt a célt szolgálja. Mindenki megtalálja a helyét. A pályán laktunk, az ott elhelyezett faházakban, barakkokban – mondta.


A három hetet nagyon tanulságos mentális és szakmai felkészülésnek nevezi. Úgy érzi, hatalmas fejlődésen ment keresztül. Megtudtuk, hogy az edzésen a profik nagyon segítőkészek, kijavítanak, tanácsolnak, de amikor kint van ugyanazokkal az emberekkel a versenypályán, attól a pillanattól nincs barátság.



– Ügyelünk és figyelünk egymásra, de akkor már mindenki saját magára koncentrál. Nehéz kizárni, hogy vannak nálam jobbak, de próbálok mindig bízni magamban és tudásomban – fogalmazott.



3000 kilométeres autóút közben több államon áthaladva nagyon változatos, érdekes szokásokat látott és tapasztalt. Volt szerencséje amis csoportot látni, akik szekereken járnak és abszolút elzárkóznak a modern dolgoktól, illetve egy nap erejéig sikerült New York levegőjébe is beleszippantania Brooklynt, Bronxot és Manhattant némiképp megismerve. – Szerencsésnek érzem magam. Mindig az volt a gyerekkori álmom, hogy beutazzam a Földet. Amerika egy álom volt és ennek egy része megvalósult. A támogatók nélkül ez nem jöhetett volna létre, amiért óriási köszönet illeti őket – tette hozzá.



Amerika után a 2023-as világkupa első állomása következett: Szaúd-Arábia adott otthont a világversenynek, ami a sivatag kellős közepén helyezkedett el. Kornél elmondta, hogy egy lebetonozott placcon volt megépítve a pálya, ami ténylegesen a sivatagban kapott helyet. Az elképzelésekkel ellentétben nagyon fújt a szél és nagyon hideg volt, küzdeni kellett az elemekkel. A versenyről elárulta, hogy a világ legjobb BMX-esei voltak ott, az idei 5 világkupa-állomás első helyszíne volt a szaúd-arábiai.



– Kezdésnek egészen jól sikerült. Ezúttal a 38. helyen végeztem, míg a tavaly év végi világbajnokságon a 47. helyet szereztem meg, így magamhoz képest fejlődtem. Nagyon örülök, hogy mindkét tervezett köröm sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Törekszem a legjobbra és most is úgy gondolom, hogy még nagyobb erőbedobással kell edzenem, hogy meglegyen a top 24 a következő világkupán. Motiváltan jöttem haza, már a megérkezés első napján fejben összeszedtem, hogy min kell változtatnom ahhoz, hogy még jobb legyek. Ezen dolgozom a következő két hónapban – mondta el végezetül.

Z. A.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!