Helyi hírek 2023. március 19. 08:00

Amikor a tehetség és a szorgalom kéz a kézben jár

Amikor a tehetség és a szorgalom kéz a kézben jár
Elek János a Kiskunfélegyházi József Attila Sportiskolai Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója. Janó – ahogyan mindenki ismeri – kiváló tanulmányi- és sporteredményeket ért el az elmúlt években, emellett iskolai rendezvényeken zongorázik. Még felsorolni is nehéz, hogy mi minden fér meg egymás mellett ennek a mosolygós fiatalembernek az életében. Dinnyés-Kis Zsuzsanna, az iskola igazgatója ajánlotta őt figyelmünkbe, mondván: példája ösztönözhet másokat is, követendő mintát mutathat, igazolva, hogy az igyekezet és a tanulás mindig megtérül.

A szülők elárulták: Janó egészen kicsi korától kezdve csak úgy szívta magába a tudást és az információt: – Szerencsénk volt az „első sorból” figyelemmel kísérni, ahogy egy egyedülálló személyiség bontogatja szárnyait. Tudtuk, hogy különleges fiunk van, amikor négy és fél évesen ő olvasta fel nekünk az esti mesét, vagy ötévesen fejben háromjegyű számokat szorzott össze kétjegyűekkel. Akkor viszont még nem sejtettük, hogy mennyire céltudatos és kitartó lesz mindenben, amibe belekezd: legyen szó matematika, nyelvészet, angol nyelv, történelem, vagy éppen kémiaversenyről. Janó saját elhatározásából indult mindegyik megmérettetésen, soha nem volt szüksége szülői ösztönzésre. Nagyon hálásak vagyunk az iskola támogató közösségének és a fantasztikus tanári gárdájának, akik ezekre a versenyekre ilyen magas szinten felkészítették Janót – és segítik Janka lányunk fejlődését is – mondta el az édesanya és az édesapa.



– Janó nyolcadik osztályos az iskolánkban. Büszkeség számunkra, hogy a kiváló tanulmányi eredménye ellenére itt maradt az intézményünkben és nem ment el a hatosztályos tanrendű gimnáziumok valamelyikébe. Kollégáimmal igyekszünk mindenben támogatni, az összes segítséget megadni számára, hogy az iskolánk és a város hírnevét öregbíthesse – fejtette ki Dinnyés-Kis Zsuzsanna.



– Szociálisan rendkívül érett, nagyon segítőkész fiú. Osztályfőnökeként és angoltanáraként tényleg csak elismeréssel nyilatkozhatok róla. Az általam tanított tantárgy elsajátításához nemcsak tanulásra, hanem bizonyos készségekre, például logikára is szükség van. Öröm vele dolgozni, mert szívesen nyit az új dolgokra és elfogadja a tanácsokat – egészítette ki az igazgató gondolatait Szana Andrea.



Tanulmányi sikereinek kulcsát kutatva kérdésemre a tehetséges diák elárulta: nem a tanulás szeretete motiválja, egyszerűen könnyen megért dolgokat, és azok megmaradnak a fejében. Ezt pedig – úgy véli – kár lenne nem kamatoztatni.



– Édesapám gyógyszerész, innen eredhet a biológia és a kémia iránti vonzalmam. Anyukám egy szállítmányozó céget vezet, tőle örökölhettem a nyelvek iránti szeretetet. Emellett az összes pedagógus azon dolgozik, hogy segítsenek bennünket és fenntartsák az érdeklődésünket a tananyagok iránt. A zongora körülbelül három évvel ezelőtt épült be az életembe. Egy rokonlátogatáson kipróbáltam a szintetizátort, ami annyira megtetszett, hogy beiratkoztam a zeneiskolába.



A matematika is könnyen ment mindig, ezért szívesen részt vettem különböző versenyeken. Például, harmadikos koromban országos második lettem a Bendegúz Akadémia matematikaversenyén, illetve a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen is többször dobogós helyen végeztem – tudtuk meg a tehetséges diáktól, aki azt is elárulta, hogy Szegeden, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium kémia szakirányán szeretne továbbtanulni, amelyre minden esélye meg is van, hisz mind a kémiai, mind a biológiatagozat felvételi rangsorában az első helyet érte el a legtöbb ponttal. Távlati tervei szerint édesapja nyomdokaiba lépne: álma a gyógyszerészeti kar. Ahogy fogalmaz: tudja, hogy sok tanulás vár rá, de bízik magában és pedagógusaiban.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                          

Kövessen minket a Facebookon is!