Helyi hírek 2023. február 27. 08:00

Izabella gyógyulásáért dobban most a félegyháziak szíve

Izabella gyógyulásáért dobban most a félegyháziak szíve
Hetek óta szerveződik Kiskunfélegyházán az az összefogás, aminek hajtóereje ismét az együttérzés és a segíteni akarás. Ezúttal a 19 hónapos akut limfoid leukémiában szenvedő Tamási Izabella felépülését szeretné minden résztvevő – segítők, támogatók, szervezők – a saját eszközeivel támogatni.



Mindeközben a kicsi Izabella igazi kis harcosként viseli a megpróbáltatásokat. Édesanyjával, Tamásiné Szikora Bettinával együtt augusztus 10-e óta a szegedi klinikán vannak. Bettitől tudjuk, hogy a napokban elkezdődött egy újabb kezelési blokk, ami gyakorlatilag a kemoterápia folytatását jelenti.



Izabella jól viseli a napi két-három infúziót, a vizsgálatokat, a bezártságot… Míg anyukájával telefonon beszélgetünk, fel-felcsendül a háttérben kedves, jókedvű hangja. Pedig az infúzió most is be van kötve, így pillanatnyilag a kórházi ágy számára az egész világ. A szívéhez ültették be a tartós vénát, azon keresztül kapja a kemoterápiás szert, aminek bár nagyon sok mellékhatása van, a gyógyulás esélyét jelenti számára. Mivel az immunrendszere a kezelések miatt nagyon gyenge, nem hagyhatja el a kórházat és gyerekekkel sem találkozhat. Ő mindezek dacára megőrizte mosolygós természetét, mindenkivel kedves, eleven teremtés.



Izabellát egy percre sem hagyja magára az édesanyja, mindennapjaikat a szigorú kórházi rend határozza meg. Reggel 7-kor már elkezdődnek a vizsgálatok, ugyanis különös gonddal figyelik az esetleges mellékhatások, allergiás reakciók megjelenését. A megkezdett kemoterápiából még három kezelési blokk van hátra, ami legalább három hónapot vesz igénybe. Miután pedig hazajöhetnek végre, fenntartó kezelésekre lesz szükség. És persze megfelelő otthoni környezetre, ahol a gyógyuláshoz szükséges minden feltétel adott Izabella számára. Ennek a megteremtése azonban meghaladja a 28 éves pár lehetőségeit, pedig az édesapa mellékállást is vállalt.



Izabella egy szem gyermeke szüleinek, akik úgy tervezték, hogy az édesanya hamarosan visszamegy dolgozni, és a két fizetés elegendő lesz a család megélhetéséhez. Az apuka szerkezetlakatos, másodállásban pedig a Félegyházi Pékségnél vállalt munkát, Betti a Mercedes gyárban dolgozott. Saját házrészben laktak, ahol a költségeik nagyon megemelkedtek az elszabadult energiaárak miatt: a gázszámlájuk elérte már a 120 ezer forintot. Ezért cserére szánták el magukat, és a közelmúltban egy kisebb ingatlanba költöztek. Ezt szeretnék felújítani, amire Izabella hazajön, és kialakítani a biztonságát jelentő sterilszobát. Az édesapa – két állása mellett – családi segítséggel, amit csak tud, maga csinál az ingatlanon. A nyílászárókat már kicserélték, de sok minden van még hátra: a konvektoros fűtést központira kell átalakítani, a villanyvezetékeket kicserélni, burkolni és festeni is szükséges. Ezekhez a költségekhez járulnak hozzá mindazok, akik a jelenleg folyó jótékonysági gyűjtést bármilyen módon támogatják: süteménnyel vagy annak megvásárlásával kapcsolódnak a sütivásárhoz, licitálnak a felajánlott focilabdára, vagy akár pénzt utalnak közvetlenül a család számlaszámára.



Izabellának jó esélyei vannak a teljes felépülésre, genetikai hajlama miatt azonban nem lehet kizárni a kiújulás lehetőségét. Az orvosok ennek a kockázatnak a visszaszorításán dolgoznak. Nagyon jók a kislány eredményei, szervezete szerencsére már az első kemoterápiára nagyon jól reagált, így a szülők és az orvosok is bizakodók. Betti a kórházból meghatottan figyeli az összefogást, ami kibontakozott Izabella gyógyulásáért. Ahogy ő fogalmaz: gondolni sem merték, hogy ennyi embert megérint a történetük, de nagyon hálásak minden jó szóért, támogatásért, segítésért.

A Tamási család számlaszáma: OTP 11773322-01272686

Tóth Timea
                        

Kövessen minket a Facebookon is!