Helyi hírek 2023. március 6. 10:00

Körkérdés: A várt szerint alakultak-e a közüzemi számlái?

Körkérdés: A várt szerint alakultak-e a közüzemi számlái?
A megemelkedett energiadíjak hatásai az enyhe tél dacára mindannyiunkat érintenek. A félegyháziakat ezúttal arról kérdeztük, hogy miként próbáltak takarékoskodni, és a számlákon szereplő összegek meglepetésként érték őket, vagy igazolták előzetes számításaikat.

Dinnyés-Kis Zsuzsanna (57)
– Arra az összegre számítottunk, amit a kiküldött számlán láttunk. Nem okozott meglepetést. A villamos hálózatunkat megtámogattuk napelemes panelekkel, így lényegesen kevesebb lett a költségünk. Nagyrészt fával fűtünk, csak a fürdéshez és a főzéshez használunk gázt. Szerencsére mi beleférünk a támogatott mennyiségekbe.




Bakró-Nagy Attila (48)
– A lakossági rezsiköltségeken nem lepődtem meg, az nem nagyon érint. Napelemes rendszerem van, ami a fűtésbe is besegít. Így gáz tekintetében is beleférek a támogatott összegű fogyasztásba. Vállalkozóként már korántsem ilyen kedvező a helyzet: az áramot 192 forintért kapom, ami a járulékos díjakkal együtt 278 forint/kilowattóra. Úgy érzem, hogy a lakossági rezsiharcot is nekem kell állnom vállalkozóként. Ami pedig a gázt illeti, december 16-án szerződtem a szolgáltatóval, de azt a mai napig nem tudom, hogy mennyiért kapom. Az a véleményem, hogy ezekbe az energiaárakba nagyon sok vállalkozás fog tönkremenni.




Tetőzi Csilla (29)
– Magasabb összegű közüzemi számlákat kaptunk, mint vártuk, és ez sajnos folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Gázt nem használunk, kandallóval, illetve infrapanelekkel fűtünk. Becsléseink szerint azonban így még mindig alacsonyabb a rezsiköltségünk, mintha a gázfűtést választanánk.




Buriné Tóth Barbara (44)
Gáz helyett vegyestüzelésű kazánnal fűtünk. Hatósági áras fát tudtunk venni, de a szállításból eredő pluszköltség így sem volt kevés. Azon tudtunk spórolni, hogy a férjem és a két nagyobb fiam feldarabolták, így ezért sem kellett pénzt kiadnunk. A villany- és a vízszámlánk is növekedett minimálisan, ezt tudatosabb használattal igyekszünk csökkenteni.




Fehér-Opletán Betta (46)
Konvektoros fűtésünk van, sajnos a gázár emelkedése bennünket is érint. Igyekszünk spórolni, de nem annyira, hogy fáznunk kelljen otthon. Nem éri meg lebetegedni, mert az kiesés a munkából és a gyógyszerek is drágák. Az elektronikai eszközöket – amit lehet – lekapcsoljuk, ha nem használjuk.

V. B.  
                         

Kövessen minket a Facebookon is!