Helyi hírek 2023. február 26. 12:00

Fotókiállítás nyílt a Móra Ferenc Művelődési Központban

Képgaléria
Fotókiállítás nyílt a Móra Ferenc Művelődési Központban
Kis Lajos amatőr fotográfus "Impresszió" című kiállítását nyitották meg február 24-én, a művelődési központban. A makói művész különleges tárlatában az érdeklődők megcsodálhatják a nedves kollódiumos eljárással készült fotográfiák szépségét, a régi fotográfiai hagyományok és a modern témák érdekes összecsengését.

A március 18-áig megtekinthető tárlatot Varga Tamás fotóművész ajánlotta a közönség figyelmébe. – Csak körbe kell nézni, itt majdnem minden teljesen analóg és azon belül is tiszta fotográfia, nagyon kevés digitális fertőzöttséggel. A képek nagy része negatívra, filmre, esetleg üvegnegatívra készült, amit az alkotó hívott elő a laborjában, és erről készültek kézi nagyítások. A többi kép pedig még bonyolultabb, az 1800-as évek közepét idéző történelmi, nedves kollódiumos eljárással készült – fogalmazott. Hozzátette: a körülbelül 50 képből 19 ezzel az eljárással készült, egyedi, egyéni és megismételhetetlen felvétel, a többi kézi nagyítás. Ezek nagyrészt tájképek, de vannak klasszikusnak mondható felvételek és akad olyan nagyítás is, amit legalább 100 éve készült üvegnegatívra készített a fotós.

– Manapság ritkán állunk olyan kiállítótérben, ahol kifejezetten analóg technikával készült képek vannak. A digitális technológiák ugyanis gyökeresen megváltoztatták a fotográfiát, az analóg technikához való viszonyulást. Ma már az új és gyors produkció a fontos, és valamiféle verseny folyik a vizuális világban, de azt senki nem állítja, hogy ez a jó képek versenye. Tévedés azt hinni, hogy az analóg fotográfia régi, és hogy meghalt. Mindig is élt és manapság egyre inkább kortárs – hangsúlyozta.

A kiállító Kis Lajos igazi kísérletező szellem: eddig 650 tekercs filmet fotózott el kis- és középformátumban. Különböző méretű és korú nagyformátumú kamerákkal dolgozik síkfilmre és üveglemezre. Épített már fényképezőgépet kartonpapírból is, lyukkamerát régi szivaros dobozból. Az utóbbi években leginkább az archaikus technikák újraélesztésén dolgozik, dagerrotípiával és nedves kollódiumos eljárással foglalkozik. Mindegy mi akad a kezébe: egy darab festett alumínium, egy meszelt fal, üveglemez, egy medál, egy felfújt léggömb, képet ír rá, ha úgy tartja kedve.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                  

Kövessen minket a Facebookon is!