Helyi hírek 2023. február 25. 17:30

Felavatták Köhler József emléktábláját

Képgaléria
Felavatták Köhler József emléktábláját
Emléktábla-avatásra gyűlt össze Köhler József néhai mesterfodrász családja, ismerői, tisztelői és barátai február 25-én, szombaton délután. A Köhler József baráti kör és az önkormányzat jóvoltából emléktáblát avattak, ahol beszédet mondott Csányi József polgármester és dr. Réczi László önkormányzati képviselő és a baráti kör tagjai.

A polgármester kiemelkedő napnak nevezte az avatás napját, hiszen ebben az alföldi városban olyan személyeket tudunk ünnepelni, mint Köhler József. Ahogy fogalmazott: – Ebben a városban az iparosság, a szakmai képzés és az ehhez tartozó megkülönböztetett tisztelet Köhler József személyében minden tekintetben kiteljesedik. Egy olyan emberről beszélünk, aki egész életében a családjának és a szakmának élt, valamint egy olyan baráti kört tudott megtartani maga körül, ami végig meghatározta az életét és meghatározta ennek a városnak a létét is.

A polgármester ismertette Köhler József életútját, szakmai kiteljesedését.

– Az élete volt a fodrászat, a szolgáltatatás, a fiatalság emberré nevelése. Lelkes részvevője volt a fodrász szakmai napoknak, rendszeresen zsűrizett a versenyeken és tagja volt a szakmai vizsgákon a vizsgabizottságnak. Tőle származik a mondat: vallás- és politikamentes fodrászat. (…) A Köhler baráti kör 2007-ben alakult meg azzal a 10 fővel, akik rendszeres vendégei és barátai voltak, immár 15 éve megalakítva ezt a klubot. Ennek jubileumára való tisztelettel emeltettük ezt a táblát, hogy emléke örökké éljen. Köhler József két gyermeke közül Helga választotta a fodrász szakmát, aki tizenhatodikként viseli a Köhler nevet. Helga büszke elődeire és édesapja hagyományát ápolja nagy szeretettel – mondta a polgármester.

Dr. Réczi László önkormányzati képviselő beszédében elmondta, hogy nagyon jó kapcsolatot ápoltak a Köhler családdal. Szeretettel mesélt arról, hogy Köhler József mennyire büszke volt arra, hogy a város világbajnok birkózója (a képviselő édesapja) hozzá jár. Dr. Réczi László visszaemlékezett, hogy milyen sok időt töltöttek a fodrászüzletben és kedves emlékekről beszélt a mester és lánya, Helga kapcsán. Ahogy fogalmazott, Józsi bácsi személye volt az, ami bennünket barátokká tett.

A beszédek után leleplezték és megkoszorúzták az emléktáblát.

Z. A.


Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!