Helyi hírek 2023. március 6. 08:00

Fiatal fák a Petőfi-lakótelepen

Képgaléria
Fiatal fák a Petőfi-lakótelepen
Éppen egy éve indult el a Petőfi-lakótelepen lévő fák állapotának felülvizsgálata azzal a céllal, hogy az itt élők igényeire építve megkezdődhessenek a fák ápolásának munkái. A lakóépületek közös képviselői gyűjtötték össze a lakossági kéréseket, észrevételeket, amelyek figyelembevételével végezték el a szükséges fakivágásokat, metszéseket.

Nagy Ágnes városi főkertész a tapasztalatokról és a további tervekről elmondta: – Sokféle szakmai, emberi tapasztalatra tettünk szert mi magunk is, amit folyamatosan dolgozunk fel annak érdekében, hogy javítani tudjunk a munkánkon. Viszonylag kevés érdeklődést tapasztaltunk az itt élők részéről a legszűkebb környezetük iránt is: érezhetően nincs együtt gondolkodás, nincsenek közös célok, megfogalmazható igények a lakókörnyezet tekintetében. Pedig némi áldozatvállalással, egy kicsi érdeklődéssel, közös erővel sokat tudnánk tenni. A munkának ezt a részét úgy érzem, hogy nem is fejeztük be, folytatni szeretnénk. Örömünkre szolgált, hogy már volt közös képviselő, aki keresett bennünket ugyanezzel a céllal.

Másik nagy tapasztalatunk volt, hogy mennyire nehéz ilyen speciális lakótelepi körülményekhez igazodó fákat beszerezni. A gyenge talajminőség, száraz mikroklíma, a meglévő rossz állapotú, pusztuló fák közé történő telepítés új utak felé terelt bennünket. 2022-ben összességében több, mint 60 fát telepítettünk itt ligetes állomány jelleggel. Mindegyik fánál egy köbméter nagyságú ültetőgödör talaját cseréltük ki és javítottuk fel nagymennyiségű szervestrágyával. A fákat az erős napsugárzás ellen törzsvédőhálóval láttuk el, az első két-három évi korona alá pedig vastag talajtakaró mulcsozást készítettünk, amit folyamatosan pótolunk. A tavalyi ültetések kapcsán reménykedünk a kedvező szakmai tapasztalatokban, és abban, hogy a Petőfi-lakótelepnek mégiscsak lesz egy szép fás-cserjés-virágos jövőbeni képe. Mert persze fontosak az utak, járdák, padok, de kellemes ott tartózkodást, árnyat, jó levegőt, szép zöld látványt nyújtó növényzet nélkül nincs élhető emberi lakóhely – foglalta össze a főkertész.
              
Fotó: Fantoly Márton

          

Kövessen minket a Facebookon is!