Helyi hírek 2023. március 3. 08:00

Faápolás a móravárosi lakótelepen

Képgaléria
Faápolás a móravárosi lakótelepen
A városrész egykori neve, a Közelszőlő, a félegyháziak dolgos kertszeretetének, a föld jó gazdaként történő megművelésének emlékét őrzi. Ez nagy érték, nem szabad lebecsülni. Egyre jobban tapasztalható, hogy a „jó gazda” szemlélet nélkül nem lesz élhető lakókörnyezetünk. 

A Móraváros tömbházas része viszonylag alacsony épületmagasságú és tágas zöldfelületekkel kialakított élhető, hangulatos lakótelep. Növényállományának legkarakteresebb elemei a fűzfák, amelyeket minden bizonnyal gyors növekedésük miatt ültettek korábban. Található a területen idős mandulafa, diófák, hársak, fenyők, vérszilvák, többnyire pillanatnyi ötlettől vezérelt növényültetések. A fák egykori telepítésében kevés koncepciót lehet felismerni, de többségükön a száradás, idő előtti öregedés jelei mutatkoznak. A tavalyi aszályos év több fa pusztulását okozta, vagy fogja okozni a közeljövőben. A helyenként sűrű növénytelepítés miatt a fák koronájában sok a száraz ág.

A napokban kezdődött meg a fák koronáinak szárazoló metszése, az épületekre rányúló ágak eltávolítása, valamint a kiszáradt fák kivágása. A munkát végző Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. szakembereivel végigjárva megállapítható volt, hogy majd mindegyik fa igényel valamilyen faápoló beavatkozást. A munkák várhatóan több hétig fognak tartani, mivel többségében emelőkosaras gépről kell őket végezni. A metszésekkel együtt az odvas fák kezelésére, az öregedő cserjék ifjítására is sor kerül.

A faápolási munkák célja egyrészt a meglévő faállomány egészségi állapotának és esztétikai megjelenésének javítása, másrészt a későbbi fapótlások helyeinek kitisztítása, számbavétele.

Ez idáig a területről egy közös képviselő kérte az általa kezelt lakóépületek környezetében a fák ápolását. A munkák végzésének ideje alatt a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályán lehet jelezni a munkák körébe tartozó lakossági észrevételeket, igényeket, javaslatokat, amelyeket a társasházi közös képviselők útján kell megtenni. 

A remények szerint a fák megújulásával, újak telepítésével a lakóépületek környezete nemcsak egészségesebb, esztétikusabb, hanem használhatóbb is lesz, mivel fontos, hogy lakótelepeink zöldfelületei élhető lakókörnyezetet nyújtsanak az ott élőknek.

   Nagy Ágnes
városi főkertész
         

Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!