Helyi hírek 2023. március 1. 14:00

Márciust köszöntve

Márciust köszöntve
A hónapot is megilleti az ártatlanság vélelme, úgyhogy a hideg – kis hóhullás – metsző szél meg a többi ellenére is bízva a tavaszelő, böjtelő, fák havában, megkapja a levelét.

"Szervusz, te kedves kikelet!" – idézek Heltai Jenő: (micsoda meglepetés!) Március című verséből. Lényeges, hogy Mars római isten nevéről kaptad a magadét, és első voltál anno a naptárban. Nem lehetett könnyű feldolgozni, hogy a reformok következtében lecsúsztál a hónapsoroló dobogó harmadik helyére. Mi már így szoktunk, szerettünk meg, most se okozz csalódást! Hozd el a dalt, virágokat, napsugarat, kergetőző langy szellőt, valósítsd meg álmainkat, reményeinket, vágyainkat!

Megköszönjük neked a szépnek induló '48-as forradalmat, Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, az iskolához kedvet hozó Gergelyt, várjuk a zsákjukban meleget hozó Sándor–József–Benedek triót.
A Halak/Kos csillagkép biztos megmutatja, hogy lehet egészségesen, boldogan, vidáman eltölteni 31 napodat. A lassú léptekkel közelgő tavasz színe a zöld, mi más lehetne?
A tavaszi kinti munkák igazi szezonja is elkezdődik, s bár a hóvirág már elvirágzott, a krókusz tartja magát, s a mogyoróbokor barkája is duzzad, a zöldellő vetésről a határban már nem is beszélve.

A konyhában, gasztronómiában megjelenik a spenót, római saláta, snidling, zöldhagyma, petrezselyem, bazsalikom. S ha már itt tartok, hadd idézzek fel – amúgy forradalmilag – érdekességet arról a napról, amikor a fiatalok a Pilvax kávéházból elindultak. Amúgy törzshelyük volt, s buzgón fogyasztották a kávét, aminek semmi köze a mostanihoz. Rézüstökben rotyogott egész nap a híg lé, bármennyit lehetett belőle fogyasztani, olcsó is volt, s akinek ízlése úgy tartotta, kanalazhatott bele tejfölt. S bár lánglelkű költőnk, a mi Sándorunk sok bordalt elkövetett, megfájdult gyomra e nedűtől. A krampampuli – szintén a kávéházban szolgálták fel előszeretettel – sok fűszerrel megbolondított forral bor, rummal nyakon öntve biztos melengette a hűvös márciusi utcára kitódulókat.

Itt vagyunk az elvárások hónapjának első napján.
Ölelj meg egy könyvtárost! – szól a mai nap szlogenje, s ez tényleg olyan kedves ötlet, tegyük hát, ha másképp nem, virtuálisan. Amúgy meg, bár még egy hét múlva jön el a nők hivatalos felköszöntésének napja, egy igazi úriember, amúgy holland nemzetiségű, már elsején gyakorlásra szólítja fel a férfiakat, hisz az udvarlás-bókolás ideje ma kiemelten fontos. Arany Jánost, az egyik legtisztább szavú költőnket holnap köszönthetjük, olvassunk el tőle néhány szakaszt a Toldiból, vagy egy balladát.
Oly sok mindenre jó gondolni ebben a hónapban! A békéért küzdő írókra, a költészet világnapjára, a színház csodálatos-varázsos világára, a Föld órájára, arra, hogy 21-én a napéjegyenlőség is bekövetkezik. Meg az óra átállítása, még mindig.

A születésnapokról, házassági és egyéb családi évfordulókról ne feledkezzen el senki, s természetesen a névnapokról sem. Bár adható férfinévként a Március, valami miatt még nincs benne az első 100-ban. Ki érti?

Zárom soraim, s újra Heltaihoz fordulok, hisz oly szépen írta rólad:
"…szerelem vagy, / Élet, szabadság, ifjúság."

Szeretettel ölellek!

Salánki Anikó

                          

Kövessen minket a Facebookon is!