Helyi hírek 2023. március 9. 08:00

Virágba borult a kiserdő      

Képgaléria
Virágba borult a kiserdő      
Az enyhe márciusi időjárás virágba borította a Nepomuki Szent János-tér elején lévő 11 db kobusi liliomfát. A fák között átsétáló egy mesebeli kerekerdőben érezheti magát. Megkapó látványt nyújtanak a fák a rengeteg különös fehér sziromcsodával.

A liliomfák (Magnoliák) a legősibb virágos növények közé tartoznak, 45 fás szárú faj tartozik közéjük. Többségük Ázsiából származik, sokuk lombfakadás előtt virágzik, a virágaik általában illatosak.

A kobusi liliomfa virágzása hazájában, Japánban és szerte a világon, így nálunk is a tavaszt, ezzel együtt az újjáéledést hirdeti. Érdekessége, hogy a kevés mésztűrő liliomfa közé tartozik, ami így a mi meszes talajainkon is ültethető.

Sokfelé látható szoliter díszfaként, de így, csoportban ültetve ritkán találkozhatunk vele. Most még kúpos, zártabb a lombozatuk, de idősebb korukra terebélyes koronát nevelnek majd.

Ezeknek a fáknak a királynői virágpompája nemcsak az élet tiszteletét, a természet szépségét, hanem az otthon örömét is hirdeti, üzenve az alattuk járónak: szeresd az életet! Hiszen múlik a tél, a tavasszal együtt pedig remény köszönt a világra, arra a világra, amiben mi otthon lehetünk, akár itt, a kiserdő liliomfái között.

 
Fotó: Fantoly Márton
                   

Kövessen minket a Facebookon is!