Kultúra 2023. március 14. 14:00

Nagy változás jöhet a jogosítványoknál

Nagy változás jöhet a jogosítványoknál
Az Európai Bizottság a napokban javaslatokat nyújtott be a jogosítványok digitalizációjáról és megkönnyítenék a közlekedési szabályok határokon átívelő érvényesítését.

2022-ben több mint 20 ezer ember vesztette életét az Európai Unió útjain, és az áldozatok többsége gyalogos, kerékpáros, motorkerékpáros, valamint robogóval közlekedő személy volt – írja közleményében az Európai Bizottság. Az új szabályoktól azt várják, hogy valamennyi közlekedő számára fokozzák majd a biztonságot, és segíti az EU-t abban, hogy megvalósítsa a tervet, amely szerint 2050-re nem lenne haláleset az uniós utakon.

A vezetői engedélyekről szóló javaslat módosítja a hatályos uniós jogszabályokat. Olyan bevált gyakorlatokból merít, amelyek több tagállamban már hatályban vannak. Az új szabályok egyik fő célkitűzése a közúti közlekedésbiztonság javítása, többek között a következő intézkedések révén:

  • a járművezetői vizsga letételét követően legalább kétéves próbaidő a kezdő vezetők számára, valamint zéró tolerancia az ittas vezetés tekintetében. Ez létfontosságú, mivel még ha a fiatal vezetők az összes gépkocsivezetőnek csak 8 %-át teszik is ki, 5 halálos ütközéses balesetből kettő 30 év alatti járművezetőt érint;
     
  • annak lehetővé tétele, hogy a fiatalok 17 éves koruktól járművezetői vizsgát tehessenek és megkezdhessék a kísérő jelenlétében történő jármű- és tehergépkocsi-vezetést, és így vezetési tapasztalatot szerezzenek;
     
  • a járművezetők képzésének és vizsgáztatásának oly módon történő kiigazítása, hogy a vezetők jobban felkészüljenek a veszélyeztetett úthasználók közúti jelenlétére. Ez a fenntarthatóbb városi mobilitásra való uniós átállás során elő fogja segíteni a gyalogosok, a kerékpárosok, valamint az elektromos rollerrel és elektromos kerékpárral közlekedők biztonságát;
     
  • az egészségügyi alkalmasság fokozottabb ellenőrzése, figyelembe véve a cukorbetegséghez hasonló betegségek orvosi kezelése terén elért eredményeket.


A vezetői engedélyek tagállamok közötti elismerésének egyszerűsítése érdekében a bizottság a világon elsőként digitális vezetői engedély bevezetését javasolja. Sokkal könnyebb lesz a vezetői engedély pótlása, megújítása, illetve cseréje, mivel minden eljárás online ügyintézéssel lesz lebonyolítható.

A jogosítványukat könnyebben tudják majd uniós vezetői engedélyre cserélni az olyan EU-n kívüli országokból származó polgárok, amelyekben az unióhoz hasonló közúti közlekedésbiztonsági normák vannak érvényben. A kezdő járművezetők arról is tanulni fognak, hogy vezetési stílusuk – például a sebességváltás időzítése – miként befolyásolja járművük károsanyag-kibocsátását.

Az Európai Unióban már jó ideje nem bújhatunk ki a külföldön elkövetett közúti szabálysértések alól. Egy érdekes adat, hogy 2019-ben a határokon átnyúló jogsértések mintegy 40 %-a nem járt szankcióval. Egyrészt azért, mert az elkövetőt nem tudták azonosítani, vagy azért, mert a bírságot nem lehetett behajtani.

A javaslat ezen a helyzeten próbál változtatni oly módon, hogy a végrehajtó hatóságok számára hozzáférést nyújtanak a nemzeti vezetőiengedély-nyilvántartásokhoz. Ezen túlmenően a jelenlegi szabályozás a leggyakoribb és legsúlyosabb jogsértésekre, például a gyorshajtásra és az ittas vezetésre is kiterjed. Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a közlekedési jogsértésekbe az alábbiak is beletartozzanak:

  • a megfelelő követési távolság betartásának elmulasztása;
  • a veszélyes előzés;
  • a veszélyes parkolás;
  • egy vagy több záróvonal átlépése;
  • a forgalommal szemben történő vezetés;
  • a biztonsági folyosók kialakítására vonatkozó szabályok be nem tartása;
  • a túlterhelt járművek használata.


Az új rendszer lehetővé tenné a jövőben, hogy a szabályszegő járművezetőket az egész EU-ra kiterjedően alkalmatlanná nyilvánítsák abban az esetben, ha egy tagállam úgy dönt, hogy a területén elkövetett jogsértés miatt eltiltják a vezetéstől – írta cikkében a vezess.hu.
              

Kövessen minket a Facebookon is!