Helyi hírek 2023. március 8. 06:00

A nők napján…

A nők napján…
Március 8-a van, a Nemzetközi Nőnap, amikor talán egy picit jobban odafigyelünk arra a személyre, aki a legkedvesebb lány, nő, anya, nagymama lehet az életünkben. Az ünnep eredete 1857-ig vezethető vissza, amikor New Yorkban 40 ezer munkásnő tette le a munkát azért, hogy egyenlő bért kapjanak, továbbá, hogy csökkentsék a munkaidőt. Az ENSZ közgyűlése 1977-ben emelte hivatalos ünneppé a nők jogait és a nemzetközi béke napját.

Meg kell állnunk egy pillanatra ebben az egyre inkább durva és kiüresedő világban, hogy átérezzük, megértsük lényükből sugárzó szeretetüket, gondoskodásukat, szerelmüket. Azt a bájt és kedvességet, amelyre olyannyira szomjazunk tőlük minden nap, s amelyre nem is mindig szolgálunk rá, mi férfiak. Pedig milyen jó is lenne, ha mindennap nőnap lenne. Talán a világ is megszépülne.

Lányok, hölgyek, asszonyok! Köszönjük, hogy vagytok!

"Köszönet a nőknek. Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tizedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, mikor a haláltól féltem. Köszönet neked, mert szőke voltál. És neked, mert fehér voltál. És neked, mert a kezed szép volt. És neked, mert ostoba és jó voltál. És neked, mert okos és jókedvű voltál. (...) Köszönet a nőknek, köszönet."

Márai Sándor
                 

Kövessen minket a Facebookon is!