Dr. Réczi László 2023. március 12. 08:00

Képviselők munkában – dr. Réczi László

Képviselők munkában – dr. Réczi László
A délelőtti Móravárosban autózunk dr. Réczi Lászlóval. Az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője gyermekkora óta ismeri a városrész minden szegletét. Nemcsak végigkísérte, de meg is élte az itteni változásokat, a jobb és rosszabb időszakokat. Úgyszólván, mindenkit ismer és mindenki ismeri őt és családját.



Csendes, már-már eseménytelen arcát mutatja a lakótelep: mozdulatlan a hinta a játszótéren, az utakon visszafogott a forgalom. Itt-ott tűnik fel egy-egy kerékpáros vagy gyalogos, többnyire széles mosollyal intve felénk: „Szia, Lacika!” Az ügyvédként tevékenykedő kétgyerekes családapán, városatyán letörölhetetlenül rajtamaradt a kedves becézés, hiszen a Laci megszólítás édesapját, az egykori ügyvédet, világbajnok és olimpiai bronzérmes birkózót, képviselőt, alpolgármestert, a város díszpolgárát illeti.



– Megismerik az emberek a kocsimat, és ha mondanivalójuk, észrevételük van, megszólítanak. Én pedig nem bánom, mert így naprakész vagyok a körzet dolgaiban. Ha valami tudomásomra jut, azonnal tudom jelezni az illetékeseknek. Nagyon jó a munkakapcsolat a polgármester és a jegyző urakkal, bármilyen problémát felvetek, kérést tolmácsolok, az önkormányzat szakemberei igyekeznek megoldást találni – magyarázza, miközben a Csanyi úton autózunk.



A zöldfelületen vezető járdát és kerékpárutat mutatja, amit nagyon szeretne, ha rendbe raknának a kritikus szakaszokon. A járdalapok sok helyen elmozdultak, van, amit a fák gyökerei emeltek meg.



Megállunk a Csanyi út és Szilfa utca sarkán megépült új bölcsődénél. Az impozáns épület körül látszik a gondos kertészeti munkák nyoma, a facsemeték és az elvetett fűmag már a tavaszi sarjadásra készül. Ez a projekt az elmúlt időszak egyik legfontosabb beruházása nemcsak a körzetben, de a városban is.

– Lassan nyílik a bölcsőde. Fontos, hogy ne az úttesten kelljen kerékpározniuk a szülőknek, amikor a városból hozzák a kicsiket. De ugyanez érvényes a Honvéd-pályára fociedzésre érkező fiatalokra, vagy a temetőbe, szociális otthonba igyekvőkre – mutatja a több helyen hepehupás szakaszt. 



A következő állomás a garázssor. Útközben emlékeztet a képviselő, hogy az itt elvezető útszakasz – amit nagyon sokan választanak kerékpárral vagy gyalogosan, főleg a reggeli és délutáni órákban – régóta van nagyon rossz állapotban. Mindössze 120 méter lehet a problémás táv, de a lakótelepet erről megközelítőknek sok bosszúságot okoz.



Miközben szemrevételezzük a néhol bokáig érő gödröket, Barta Lajossal találkozunk, aki társaságban rója reggeli sétáját, hogy ellenőrizze: minden rendben van-e a környéken.



– Ő az egyik legaktívabb segítőm – mutatja be a képviselő, és már hallhatjuk is az aktuális elképzeléseket. A lakók igényeit tolmácsolva Barta Lajos új napelemes világítótesteket szeretne egy sötét szakaszra és – mondja – ha elültetnének itt néhány facsemetét, ők boldogan gondoznák új sétányukat. Hozzáteszi: szemetes is kellene. Réczi László meghallgatja a kérést, és ígéri, hogy megnézi, mit tehet.



A lakótelepen sétálva, autózva, alapvetően rendezett, tiszta utcákat látunk. A zöldfelület is gondozott, ottjártunkkor éppen a fák metszését végezték.  

– Nem csak a panasz jut el hozzám, nagyon sok köszönetet, elismerést is kapok a lakosoktól. Értékelik, hogy haladnak a dolgok. Hol nagyobb, hol kisebb lépésekben… A Covid előtti időszak lendületesebb volt, hiszen sokkal jobb pénzügyi feltételek voltak az önkormányzatnál is. Most az elszabadult energiaárak szűkítik a fejlesztési lehetőségeket, de amit tudunk, megteszünk. Úgy érzem, hogy szerencsés a körzetem, hiszen a költségvetés összeállításánál mindig kellő előrelátással voltunk, és a szükséges útfejlesztések dokumentációját elkészíttettük. Így – ha a szükséges összeg rendelkezésre áll – kezdődhet is a kivitelezés. 



A tennivaló persze sosem fogy el. Esedékes lenne a Platán utca páratlan oldalán és a Szegfű utcában a járda felújítása, a Platán utca mögötti szervizút mentén jó lenne parkolóhelyeket kialakítani, és a szelektív hulladékgyűjtő sziget is rendszeresen felhívja magára a figyelmet. Szerencsére, mindig akadnak, akik pénzt, munkát nem kímélve kiveszik a részüket szűkebb környezetünk szépítéséből. Nemrégiben például az Orgona utcán alakított ki parkolóhelyeket az egyik lakó saját költségén, az önkormányzattal egyeztetve. Biztatok mindenkit a járdaépítési támogatás igénybevételére is, mert ha összefogunk, gyorsabban érünk el eredményeket – mondta a képviselő.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton

                           

Kövessen minket a Facebookon is!