Helyi hírek 2014. november 25. 14:00 Forrás: baon.hu

Kamionoktól repedeznek a házak Jászszentlászlón

Kamionoktól repedeznek a házak Jászszentlászlón
Kamiondübörgésre ébrednek hajnalonta a jászszentlászlóiak. A falu főutcáján megnövekedett tehergépjármű forgalom azonban nem csak a nyugalmukat zavarja, házaik is tönkremennek.

- Csak úgy zuhog a ház, szinte a bútorok is megremegnek – panaszkodott Magyar András, aki az érintett Dózsa György utca végén lakik. Mint mondta, a hatalmas kamionforgalom miatt több helyen is megreped a házuk fala. De, hasonló a helyzet az utca valamennyi ingatlanjánál.



Beszélgetésünkhöz több szomszéd is csatlakozott, akik elmondták, hajnalban megy el előttük a legtöbb kamion. Azt is megtudtuk, a probléma nem új keletű. A helyiek szerint a közeli autópálya megépülése után nőtt meg a teherautók száma a környéken. A sofőrök inkább kerülő úton mennek csak ne kelljen autópályadíjat fizetniük – teszi hozzá Magyar András.

Felesége arról panaszkodott, hogy éjszaka nem tudnak pihenni a dübörgés miatt. Nyáron pedig még bosszantóbb helyzet, mert úgy zörögnek és porolnak az autók, hogy ki sem nyithatják az ablakokat. Régóta tervezik, hogy újrapucoltatják a házukat, de addig felesleges belefogni, amíg nem javul a helyzet – fűzi hozzá.

A szomszédos Sándor Imréné háza vályogból épült és még rosszabb állapotban van. A téglaházakkal ellentétben kevésbé bírja a rázkódást. A repedésekbe pedig befolyt az eső, és levált a vakolat nagy része. Irénke néni egyedül él, senkire sem támaszkodhat, és nyugdíjából a tatarozásra már nem futja. Mint mondta, próbálkozott a biztosítónál, de ott azt mondták neki: ez nem rájuk tartozik.

Bálint Jánosné háza még az előzőektől is rosszabb helyzetben van. Garázsa megsüllyedt, a vége leszakadt, és mindenhol potyog a vakolat. Azt is elmondta, nyáron meszeltette ki a házát, de a repedések már a szobákban is láthatóak. – Ahogy a Dongéri-hídon átmennek a kamionok, a rossz állapotban lévő híd megdobja az autókat és pont a házam előtt landolnak.

Már az út is megsüllyedt, emiatt pedig a kerítésem tövében megáll az esővíz – panaszolta az asszony, aki szerint úgy mennek az utcában a teherautók mint az őrültek. Ez nem csak balesetveszélyes, de az utat is tönkreteszik – tette hozzá. Valamennyien azon a véleményen vannak, hogy fekvőrendőröket kellene a Dózsa György utcában kiépíteni, amik lelassítanák a járműveket. Azt is elmondták, korábban tábla tiltotta a teherautók behajtását, de a tilalmat soha nem tartották be a sofőrök.

Nagy András polgármester szerint a tiltótábla nem megoldás, mert célforgalommal hajtottak be az utcába a kamionok. Ugyanakkor azt is hozzátette, az alsóbbrendű utakra is bevezetett útdíj miatt még tovább nőtt a kamionforgalom a községből kivezető Dózsa György utcán. A sofőrök ott bujkálnak, ahol nem kell fizetniük. Ezért a közelmúltban személt tartottak a helyszínen a közútkezelővel és a rendőrséggel közösen.

A településvezető egyelőre a szakemberek írásos véleményét várja. De mint mondta, a megbeszélésen azt javasolták, hogy a falu végén lassító szigetet alakítsanak ki. Ennek megvalósítása azonban milliós nagyságrendű. A probléma végleges megoldásáig a rendőrség segítségében bízik a polgármester, aki kérte sűrűbben ellenőrizzék az érintett útszakaszt.
 

Fotó: Vajda Piroska - Magyar Andrásné mutatja a házfalak repedéseit

 

Kövessen minket a Facebookon is!