Helyi hírek 2023. március 16. 12:00

Újjászülető játszóterek

Újjászülető játszóterek
Jelenleg két tucatnál is több köztéri játszótér és testedzést segítő eszközökkel felszerelt park található Kiskunfélegyházán. Ezek közül a legrégebbiek 17, a legfiatalabbak 2-3 évesek – tudtuk meg Juhász Lászlótól, a városüzemeltetési osztály vezetőjétől, akivel arról beszélgettünk, hogy miként gondoskodik a város ezeknek a folyamatos karbantartásáról.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy a félegyháziak szívesen, rendszeresen, és jellemzően rendeltetésszerűen használják a játszótereket. Persze még a kifejezetten jó minőségű eszközök is kopnak, és – szerencsére ritkán, de – szándékos rongálás is előfordul – tudtuk meg.

A szakember elmondta: valamennyi játszótér az EU-ban előírt – időnként bizony nagyon sarkosan kialakított – biztonságossági szabályoknak megfelelően épült a városban. Ez a szabályozás nemcsak az eszközök kialakításának és elhelyezésének módjáról rendelkezik, de meghatározza a fenntartás és üzemeltetés módját is. Az eszközöket az üzemeltetést végző városfenntartó cég szakemberei két-három hetente átvizsgálják és javítják, háromévente pedig egy erre irányuló engedéllyel rendelkező független cég részletesen felülvizsgálja a játékokat és környezetüket, majd a tapasztaltakat jegyzőkönyvben jelzi az üzemeltetőnek, aki gondoskodik a szükséges javításokról. 



Ezekre a nagyobb felülvizsgálatokra azért is szükség van, mert egyrészt a vonatkozó szabványokat viszonylag sűrűn módosítják, másrészt a használatból eredő kopások mértéke gyakran csak így állapítható meg helyesen – foglalta össze az osztályvezető, hozzátéve: a város játszóterein jelenleg is folynak munkálatok, amelyek a hároméves felülvizsgálat során feltárt hiányosságok, hibák javítását szolgálják. A könnyebben, gyorsabban végezhető javításokkal már végeztek a szakemberek, de három játszótéren vannak még lezárt játszóeszközök. Mindhárom 17 évvel ezelőtt épült, és mára a berendezések oly mértékben megkoptak, amikor már műszakilag és anyagilag is nagyobb lélegzetvételű javításra van szükség.



A Kalmár József utca végén lévő hálós mászópiramis kötélzete teljes cserére szorul. A hálót szakirányú céggel kell legyártatni és felhelyeztetni. Ennek egyeztetései most zajlanak. A tervek szerint ezzel a munkával együtt a padok is megújulnak majd.



A Majsai úti lakótelep külső játszóterén a kombinált mászóka hat darab körmart fenyőfa tartóoszlopa korhadás miatt szorul cserére, velük együtt a régi mászókötelek helyére is újak kerülnek. A játszóeszköz alatt műfű ütéscsillapító burkolat védi a gyerekeket. Ez a burkolat a csúszda leérkező helyén annyira megkopott, hogy egy négy-öt négyzetméter nagyságú felületen új ütéscsillapító burkolatot kell építeni. Jelenleg a javításokhoz szükséges anyagok beszerzése folyik.

A Dózsa György és az Attila utca között található játszóteret jellemzően a nagyobb gyerekek használják, ez helyenként az eszközökön is meglátszik. Nem kevés munkába kerül itt a rajzok, firkák eltüntetése, és a februári viharos szélben megrongálódott csúszdát is kicserélik a felújítási munkák során.

Nagy Ágnes városi főkertésztől azt is megtudtuk, hogy a tervek szerint a játszóeszközökkel együtt azok környezete, berendezései, növényzete is megújul. A munkákat várhatóan a tavasz végére fejezik be.

                   

Kövessen minket a Facebookon is!