Helyi hírek 2023. március 17. 12:00

Körkérdés: Kinek mit jelent a szabadság?

Körkérdés: Kinek mit jelent a szabadság?
Ha egyetlen szóban kellene március idusának a lényegét, a márciusi ifjak vágyát megfogalmazni, az kétségtelenül a szabadság lenne. Jean-Jacques Rousseau szerint például nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz. De vajon ugyanazt jelentette ez a szó az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek, mint a ma emberének? A fiatalnak, mint az idősnek? A városinak, mint a vidékinek? Ezúttal a szabadsággal kapcsolatos elképzeléseikről, vágyaikról kérdeztük a félegyháziakat, és arról, hogy ők mitől érzik magukat szabadnak.

Keserű Benedek (22)
– Szerintem a szabadság egy olyan alapvető dolog, amit semmi és senki nem tud elvenni tőlem. A függetlenségnek van egy felemelő érzése, ami erőt tud adni sok-sok helyzetben. Én legfőképpen a táncban és a zenében tudom átélni az igazi felhőtlen szabadság érzését. Nekem a szabadság egy belső indíttatás és így is élem a mindennapjaimat.




Papp Vivien (17)
– Igazi kiváltság számomra, hogy megélhetem a szabadságot, miközben sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség. Számomra a szabadság az, amikor azt csinálhatom, amit szeretnék, akkor, amikor szeretném. Az emberekkel való kapcsolat ápolása és megértése az igazi szabadság és kiváltság az életemben.




Ambrus Andrea (18)
– Megítélésem szerint nem akkor szabad valaki, ha azt tehet, amit akar, kontroll nélkül, hanem akkor, ha olyan emberekkel van körülvéve, akikkel jól érzi magát, akiket szeret. Amikor az ember önfeledten nevethet a barátaival, a párjával, ha felvállalhatja nyíltan és megmutathatja, hogy ki is ő valójában, anélkül, hogy félnie kellene annak bármilyen következményétől, nekem az a szabadság.  




Gombás Bende (20)
– Számomra a szabadság nem más, minthogy a magam döntéseiért önmagamnak felelek. Az én szabadságom mindaz, amiben láthatom a kezem nyomát és részt vállalhatok benne. A fiatalságom a személyes szabadságom, hogy minden rajtam áll, vagy bukik.




Samu Csilla (35)
– A szabadság egy relatív fogalom. Szabadnak lenni és szabadságon lenni nem ugyanaz, bár sokan összemossák ezt a két dolgot. Ha szabadságon vagyok, akkor megcsinálom az elmaradt otthoni dolgaimat. Ha szabadnak akarom magam érezni, akkor előveszek egy jó könyvet, olvasok, kikapcsolom az agyam, próbálom elfelejteni a hétköznapok gondjait. Szeretek minőségi időt eltölteni a családommal, a barátaimmal. Csak akkor tud felszabadulni és szabad lenni az ember, hogyha feltöltődik pozitív energiákkal.

V. B.

                

Kövessen minket a Facebookon is!