Helyi hírek 2023. március 14. 19:20

Bem Józsefre és Boczonádi Szabó Józsefre emlékezett a város

Képgaléria
Bem Józsefre és Boczonádi Szabó Józsefre emlékezett a város
A forradalom és szabadságharc két meghatározó alakjára, Bem Józsefre és Boczonádi Szabó József tábornokokra emlékezett meg a város. Március 14-én, kedden 10 órától a Kossuth Lajos utcai Bem szobrot városunk vezetői, a politikai pártok szimpatizánsai és a civil szervezetek képviselői koszorúzták meg, majd 11 órától a Felsőtemetőben Boczonádi Szabó József sírjánál rótták le tiszteletüket a megemlékezők.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, valamint a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület közös megemlékezéssel idézték fel Bem József tábornok alakját. A megjelenteket Hideg István nyugállományú őrnagy, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület elnöke köszöntötte, majd Szikora István nyugállományú őrnagy, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület egykori elnöke Juhász Gyula: Március idusára című versének részletét szavalta el.

A délelőtti koszorúzáson a történelmünk eseményeit Varga Imre ezredes ismertette. Elmondta, Bem József végig harcolta Európát, nagy tapasztalatokkal rendelkező lengyel származású tüzértiszt volt. Először honvédelmi miniszternek, majd az erdélyi hadtest tábornokának nevezik ki. Bem igazi kemény katona, aki az alábbi szavakkal mutatkozott be beosztottjainak: „Uraim, a kormány engem e hadsereg teljhatalmú főparancsnokává nevezett ki. Én önöktől feltétlen engedelmességet kérek; aki nem engedelmeskedik, azt agyon fogom lövetni.” Bem apó a szabadságharc bukása után 1849 augusztusában az Oszmán Birodalomba menekült, amikor az orosz kormány a menekültek kiadását követelte Isztambultól, kivéve, ha a menekült áttér az iszlám vallásra. Ennek Bem József eleget is tett és felvette a Murád nevet. Az oszmán kormány az újdonsült Murád pasát az oroszoktól távoli, a ma Szíria területén fekvő Aleppóba száműzte. Itt először egy helyi arabokból felállítandó ezred tervével foglalkozott, majd salétrom és lőpor gyártásával kísérletezett. 1850 októberében egy népes arab rablócsapat támadta meg a várost, és az oszmán hatóságok őt bízták meg a védelem irányításával. A
Bem által irányított kitűnő tüzérség súlyos vereséget mért az ostromlókra. Később Bem egészsége gyorsan romlott, 1850. december 10-én valószínűsíthetően maláriában halt meg.

A délelőtt folytatásaként a Felsőtemetőben megkoszorúzták Boczonádi Szabó József sírját, ahol részt vett az ünnepélyen Balla László alpolgármester, Kállainé Vereb Mária nyugalmazott könyvtárigazgató, Jankovszki Zoltánné, a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola igazgatója, az iskola tanulói, a civil
szervezetek és pártok képviselői. Hajdu Petra hetedik osztályos tanuló Petőfi Sándor: A szabadsághoz című költeményét szavalta el, majd a megemlékezés koszorúinak elhelyezése után az iskola diákjai saját készítésű csákókkal és forradalmárokat ábrázoló papírbábokkal díszítették Boczonádi sírhelyét.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!