Helyi hírek 2023. március 14. 17:00

Az ország négy legjobbja a félegyházi Mezgéből

Képgaléria
Az ország négy legjobbja a félegyházi Mezgéből
Március 14-én ünnepélyes keretek között hirdettek eredményt a hentes és húskészítmény-készítő Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a polgármesteri hivatal dísztermében.

A Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban helyet kapó, március 12-én kezdődött megmérettetésre 12 diák érkezett az ország hat iskolájából: Nyíregyháza, Debrecen, Budapest, Kaposvár, Kiskunfélegyháza és Gyula iskoláinak tanulói versenyeztek, akik közül 4 fővel indult városunk intézménye.

Bogdán Boglárka a duális agrárszakképzés fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, főosztályvezető asszony nyitotta meg a záróünnepélyt. Elmondta, hogy örömmel jelenik meg ilyen eseményen, örömmel látja azokat a fiatalokat, akik sokkal többet tesznek hozzá a szakmájukhoz azzal, hogy elindulnak egy ilyen megmérettetésen is.

Az eseményen Csányi József polgármester felhívta rá a figyelmet, hogy az Alföld közepén egy olyan mezővárosban vagyunk, amely városban jövőre ünnepeljük, hogy 250 éve Mária Terézia mezővárosi rangra emelte. A polgármester hangsúlyozta, hogy az egyik legerősebb vonala a városnak a mezőgazdaság mind a mai napig. Hozzátette: szerencsések vagyunk, mert van nekünk egy mezőgazdasági szakképző intézetünk, ami az elmúlt évtizedekben olyan fejlődésen ment keresztül és olyan szakirányú képzéseket tudott kínálni, amellyel Kiskunfélegyháza büszkén állhat ki és mutathatja meg a diákjait, és azok tudását. A szakma legjobbjaitól tanulhatnak a tanulók városunkban, többi között Dénes Zoltán szakoktatótól és feleségétől, Ficsór Andreától. Sikeres jövőt kívánt a versenyzőknek és azt, hogy örömüket leljék szakmájukban.

Rózsa Pál igazgató köszöntő beszédében elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számukra, hogy ezt a rangos versenyt városunkban rendezhették meg. A siker iskolájaként emlegeti a Mezgét, amit 500 fő nappali képzésben résztvevő tanuló, körülbelül 400 fő felnőttoktatásban résztvevő tanuló is bizonyíthat.  Hangsúlyozta, hogy nagyon komoly gyakorlati háttérrel rendelkezik az intézmény a duális partnereknek, a tangazdaságnak is köszönhetően. Beszélt a húsüzemükben történő feldolgozásról, érdekességként néhány adatot is említve: 4000 kilogramm füstölt kolbász készült a tavalyi évben, amit 19 946 méter vékonybélbe töltöttek. A versenyzőket máris győzteseknek nevezte, hiszen az iskolájuk, a szakmájuk legjobbjai máris. Megköszönte a felkészítő tanárok áldozatos munkáját.

A beszédek után néptáncbemutatót élvezhetett a közönség és az iskola egykori tanulója, Földi Jácint trombitaművész játékát hallgathatták meg a megjelentek.

Mindezek után kihirdették a végeredményt:

12. helyen végzett Bogdán László, a Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulója, Kaposvárról.

11. helyen végzett Mocsár Vendel az Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulója, Nyíregyházáról.

Megtudtuk, hogy a 10. helyezéstől kezdődően a versenyzők a verseny követelményeit 71 % felett teljesítették, ezért a versenybizottság javaslata alapján, a szakmai vizsgán mentesülnek valamennyi vizsgatevékenység teljesítése alól, 100 százalékos teljesítménnyel és jeles eredménnyel.

10. helyen végzett Juhász Máté Déli, az ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulója, Kaposvárról.

9. helyen végzett Dvornik Sándor Gergő, a KM ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari- Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, Budapestről.

8. helyen végzett Kruchió Zsolt Antal, a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Technikum Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, Gyuláról.

7. helyen Surmann Ádám Péter, a KM ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari- Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, Budapestről.

6. helyezett lett: Gyulai Sándor, a Debreceni SzC Irinyi János Technikum tanulója, Debrecenből.

5. helyezett: Gál Miklós Lajos, a Debreceni SzC Irinyi János Technikumból, Debrecenből.

4. helyezett: Fricska László, a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, Kiskunfélegyházáról.

Az első három helyezett tanulókat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara meghívta az április 26-án, Budapesten, a Hungexpo területén megrendezendő Szakma Sztár fesztiválra, ahol az ünnepélyes eredményhirdetésre is sor kerül majd. Az első három helyezést elért versenyzők, eredményeiktől függetlenül, névsor szerint a következők: Dósai Tibor Dániel, Németh László és Paul Zsolt. Mindhárom tanuló a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, Kiskunfélegyházáról. A kísérő oktatók és felkészítők: Dénes Zoltán, Ficsór Andrea, Tóth Vencel, Patyiné Gyóni Márta.

Az eredményhirdetés után a különdíjak átadásával ért véget az esemény.

Z. A. 
                     

Kövessen minket a Facebookon is!