Kultúra 2014. november 25. 17:10 Forrás: Baráth Dóra - dr. Kriston Vízi József

Magyar föld - magyar sors

Képgaléria
Magyar föld - magyar sors
A Hitel című irodalmi és társadalmi folyóirat novemberi száma ezúttal két, Bács-Kiskun megyében tevékenykedő kutató írását hozza.

Bárth János, a neves etnográfus és Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum ifjú történésze, muzeológus-gyűjteménykezelő résztvevője és alkotó közreműködője volt ez év őszén a „Parasztsors – magyar sors” címmel tartott emlékülésnek. A nagy ívű rendezvényt a Lezsák Sándor kuratóriumi elnökletével működő Bethlen Gábor Alapítvány tartotta a Dózsa György vezette parasztháború 500., a Nemzeti Parasztpárt megalakulásának 75. és Dr. Für Lajos (1930-2013) agrártörténész halálának első évfordulója alkalmából az Uránia Nemzeti Filmszínházban; az emlékülés szervezője és technikai lebonyolítója a Mika Sándor Egyesület volt.

A plenáris ülések után folyó szekcióülések egyikében nagy figyelem kíséretében kerekasztal-beszélgetés zajlott Bíró Friderika és Für Lajos „Búcsú a parasztságtól” címmel megjelent utolsó közös művéről. Az azon elhangzott méltatások és szakmai gondolatok foglalatából két összefüggő hozzászólást adtak közre most a folyóirat szerkesztői.

Fotók: Katona József Múzeum - Kecskemét

 

Kövessen minket a Facebookon is!