Kultúra 2023. március 18. 08:00

Holló-nap Tiszadadán

Holló-nap Tiszadadán
Kiskunfélegyháza városa ebben az évben is meghívást kapott a tiszadadai Holló-napok programjaira.

A két település kapcsolata hosszabb időre nyúlik vissza. A Tisza-menti település példamutatóan ápolja a nagy festő emlékét, aki hosszú évekig nyaranta odajárt alkotni, megpihenni, s akit nagyon szeretett és tisztelt a falu népe. E településen működik az ország egyetlen Holló Lászlóról elnevezett általános iskolája, ahol minden évben regionális rajzversennyel tisztelegnek Laci bácsi emléke előtt.



Az idei látogatásnak több apropója is volt. Holló László és dr. Ujváry Zoltán prof. emeritus szobránál koszorút helyezett el Mizser Zsolt polgármester és Rosta Ferenc Félegyháza alpolgármestere, majd egy életműkiállítás megnyitója következett a termet zsúfolásig megtöltő félegyházi és debreceni küldöttségek, illetve a falusi érdeklődők előtt.

A tiszadadai alkotó, a Holló László-díjas és Nívódíjas Boncsér Árpád szobrász és éremművész falujának ajánlotta életművét, amelyet Kovács Géza, a település művelődésszervezője, író és költő méltatott. Boncsér Árpád készítette azt a Petőfi domborművet, amely az első a településen, s amelyet a
polgármester és a félegyházi alpolgármester együtt leplezett le.



Tiszadadán jelentős Holló-gyűjtemény található, amelyről csak keveseknek van tudomásuk. Ezért is örömmel tapasztalhattuk, hogy gőzerővel folynak a munkálatok a település központjában egy Holló László Emlékház kialakításában, ahol méltó körülmények közt csodálhatjuk meg az alkotásokat.

Kállainé Vereb Mária
nyugalmazott könyvtárigazgató
                

Kövessen minket a Facebookon is!