Helyi hírek 2023. március 19. 16:00

Sikeres volt az egészségnap

Képgaléria
Sikeres volt az egészségnap
Ingyenes egészségnapot szerveztek március 18-án, szombaton a Móra Ferenc Művelődési Központban. A város lakói szűrővizsgálatokon, állapotfelmérésen, prevenciós célú tanácsadásokon, mozgásos foglalkozásokon és véradáson is részt vehettek.

A Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda, az Egészséges Félegyházáért Egyesület, a  Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt közös rendezvényén a lakosok ingyenesen vehették igénybe a különböző egészségügyi szolgáltatásokat, állapotfelméréseket és szűréseket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében ingyenes tüdőszűrést végeztek, a Magyar Vöröskereszt munkatársai pedig véradásra várták a bátor önkénteseket. Az Egészséges Félegyházáért Egyesület képviselői ingyenes vérnyomás-, vércukorszint- és látásélesség-vizsgálatot, valamint testtömegindex-számítást végeztek.

Az érszűkület korai felismerése érdekében a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai négy végtagos vérnyomásmérésre várták a cukorbetegeket, időseket, dohányosokat és a magas vérnyomással élőket. Az iroda munkatársai a helyes fogápolás fontosságát és a dohányzás káros hatásait is hangsúlyozták. Az érdeklődőknek az emlő és a here önvizsgálati módszerét is bemutatták, demonstrációs eszközök segítségével. A drogos és részegszemüvegek használatával pedig bárki átélhette a különböző szerek észlelést torzító hatásait.

Az eseményen a szűrővizsgálatok fontosságára is felhívták a figyelmet, hiszen az idejében észlelt betegségek nagyobb hatékonysággal gyógyíthatóak, így a szűrővizsgálatok akár életet is menthetnek. Bőrgyógyászati szűrésen évente, hallás- és látásvizsgálaton, valamint szájüregi szűrésen kétévente érdemes részt venni. 50 éves kortól évente ajánlott prosztataszűrés, 50 és 70 éves kor között kétévente vastagbélszűrés, 25 és 65 éves kor között pedig háromévente méhnyakszűrés. A résztvevők hasznos tanácsokat kaptak az egészséges életmód kapcsán is: ne dohányozzunk, óvakodjunk az elhízástól és tartsunk mértéket az alkoholos italok fogyasztásában. Emellett érdemes a napirendünkbe szabadidős mozgást beiktatni és minden nap friss gyümölcsöt és zöldséget enni.

Sebők-Vakulya Gizella gerinctréner diagnosztikai célú gerincvizsgálatot és tanácsadást tartott. Az érdeklődők a helyes újraélesztés módszerével és lépéseivel is megismerkedhettek Csizmadia Anita mentőtiszt oktatásán. A Zolinho Egészségsziget képviseletében Kürtösi Zoltán csontkovács tartott előadást és mutatta be a fizikai érterápia-készülék működését. A látogatók ingyenes bemutató foglalkozásokon is részt vehettek, így például hatha jóga, pilates és gerincjóga órákon, sőt, az anyukák a fitneszt is kipróbálhatták hordozóba kötött babáikkal. Az eseményen akrobatikus látványtánccal mutatkozott be a Victoria Fitness SE kiskunfélegyházi Piramis Dance csoportja.


G. E.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!