Helyi hírek 2023. március 22. 10:00

Mórások Feltrében

Képgaléria
Mórások Feltrében
Kiskunfélegyháza testvérvárosi kapcsolatai közül a feltrei az egyik legrégebbi és a legintenzívebben működő kapcsolat, amely újabb állomásához érkezett. A Covid-járvány óta először valósult meg ismét Kiss Gabriella tanárnő szervezésében a Móra Ferenc Gimnázium tanulóinak cserediák-programja a feltrei Dal Piaz Gimnázium együttműködésével. A testvérvárosi kapcsolat több mint húsz évvel ezelőtt kezdődött, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium pedig tizenöt éve aktív résztvevője a kapcsolattartásnak a két város között.

Ennek a kapcsolatnak a fontosságát és jelentőségét támasztja alá az is, hogy diákjainkat a város polgármestere hivatalában fogadta, és személyesen köszöntötte. Negyvenegy gimnazista vett részt a programban, kilencedik osztályostól egészen a végzősökig. A hatnapos olaszországi út alatt tanulóink betekintést nyertek az olasz iskola működésébe, megismerkedtünk Feltre több évszázados történelmének fontosabb állomásaival, és kirándultunk a környező városokba. Feltre mellett ellátogattunk a Longarone faluban található Vajont-gáthoz, ahol megtekintettük az 1963-as tragédia emlékművét; majd Cortinába, a népszerű síparadicsomba; Velence városába, ahol többek között megcsodálhattuk a város leghíresebb templomát, a Szent Márk-székesegyházat. Az utolsó napon hazafelé jövet Caorléban élvezhettük a tengert és a közkedvelt tengerparti város hangulatát.

Az utazás élménye mellett kulturális ismeretekkel gazdagodtak tanulóink, mivel olasz családok látták vendégül őket. Megismerkedtek az olasz hagyományokkal, ételekkel, életérzéssel. Nagyon büszkék vagyunk tanítványainkra, hiszen amellett, hogy példaértékűen képviselték iskolánkat és városunkat, idegennyelvi tudásukról is tanúbizonyságot tettek, vendéglátóink is dicsérettel illették őket.

A búcsúzás nehéz volt mindannyiunknak, így már is készülünk az áprilisi viszontlátásra, amikor a magyar családok viszonozhatják a vendéglátást.

Kísérőtanárok Kiss Gabriella, Dobó Aliz és Fábián Fruzsina voltak.

Dobó Aliz

Fotó: Móra Ferenc Gimnázium  
            

Kövessen minket a Facebookon is!