Helyi hírek 2023. március 22. 12:00

Betűbölcsi: Mit kezdjek a gyermekemmel a dackorszak idején?

Képgaléria
Betűbölcsi: Mit kezdjek a gyermekemmel a dackorszak idején?
Feketéné Csikós Szilvia mentálhigiénés szakember a dackorszak viszontagságairól és kezelési módszeréről tartott érdekes előadást a március 21-i Betűbölcsi baba-mama programján. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár kéthetente megrendezett eseményére sokan voltak kíváncsiak, akik a tájékoztató program végén saját kérdéseiket is feltehették Szilviának.

„Akaratos, ellenkezik, dacol… teljesen kimerít!” Mit kezdjek a gyermekemmel a dackorszak idején? Ezeket a kérdéseket sok kisgyermekes szülő felteszi magának és hathatós megoldást vár szinte bárhonnan. Valóban nem egyszerű átélni és túlélni azt a néhány hónapot, évet, amikor a dacosságnak és az akaratosságnak nincs határa. Szilvia, aki maga is édesanya és bátorító szavaival együttérzéséről meggyőzte a jelenlévő anyukákat arról, hogy ez is elmúlik és megszépülnek az élmények. A mentálhigiénés szakember bevezetőjében kifejtette: a baba születése megváltoztatja a család életét és dinamikáját, hat a szülők közötti párkapcsolatra, az anya önképére, időbeosztásra…

A gyermekek érkezésével a szép és a csillogó gondolataink mellett megfér a kétségbeesés érzése is – egyértelműsítette mindenkiben Szilvia. Ebben semmi bűnös dolog sincsen. Ez egyfajta gyászfolyamat, ahol mérlegeljük mindazt, ami átalakult az életünkben. A baba életkorának előrehaladtával változnak a szerepeink is – hívta fel a figyelmünket Szilvia. Példaként kiemelte a hat és tíz hónapos kor közötti időszakot, amikor a csecsemő elkezdi felfedezni a körülötte levő világot. Reagál az őt ért ingerekre, kíváncsiságát már a tárgyak megtapogatásával, megvizsgálásával bővíti. Egy éves kora körül feltétlen bizalommal áll az édesanyja felé, akit ha úgy tetszik, „töltőként” használ. Eltávolodik, majd visszatér és az anya szerető karjaiban nyugalmat lel. Másfél éves korban kezdi felfedezni testének különlegességét, nemi identitását. Ennek mikéntje nagyban azon múlik, hogy mi szülők hogyan vélekedünk a saját testünkről.

Másfél és két év között kezdődik igazán a dackorszak. Annak ellenére, hogy árnyékként követik a szüleiket, ki akarják vívni az önállóságukat. Ezt a „nem” és az „én” szavak kombinációjával gyakran tudomásunkra is adják. Kimeríthetetlen kívánságlistát kell teljesítenünk, még annak ellenére is, hogy percenként változhat az elképzelésük, amihez természetesen alkalmazkodó cselekedetet várnak el totyogós babáink.

A dackorszak kísérő tüneteként elhangzott az is, hogy ahogyan érik az idegrendszer, nyílik számukra a világ, tapasztalhatunk az alvásban, evésben romlási tendenciákat. Nem kell kétségbe esni, mert ezek a jelenségek természetes velejárói a kor sajátosságának. A megoldásban eszközünk lehet a mese és a versek világa, ahol a saját fantáziájára hagyatkozva képzelhet el egy világot. Ennél a pontnál Szilvia felhívta a figyelmünket, hogy a képernyő előtt töltött idő negatívan befolyásolhatja a gyermekek képzelőerejének minőségét.
Biztatta az anyukákat, hogy bátran szőjék bele esti rituáléjukba az aznap történt élményeket.

A két évet betöltve, – ahogyan az angol nyelvterületen hívják – , bekövetkezik a „terrible twos”, vagyis a rémes kétéves korszak. A kibővült szókészlettel megindul a hatalmi harc a gyermek és a szülők között. Az apróságok mindent megmagyaráznak, színházba illő alakításaikkal nyomatékosítják elképzelésüket. Ezen a ponton nagyon tudatosan kell viselkednünk, hiszen ha átadjuk a gyeplőt a gyermeknek, a jövőben megannyi galibával nézhetünk szembe. Szilvia azt tanácsolta, legyünk kitartóak a kéréseinket illetően és a kompromisszum felkínálásával célba érhetünk.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!