Helyi hírek 2023. április 2. 08:00

Mesterséges intelligencia lehet az egészségügy tehermentesítésének megoldása?!

Mesterséges intelligencia lehet az egészségügy tehermentesítésének megoldása?!
Van-e helye, és ha igen, hol a mesterséges intelligenciának az orvostudományban? – erre a kérdésre ad választ a félegyházi születésű dr. Patai Roland és kutatótársainak tudományos munkája.

A világon elsőként végzett kutatásból kiderül: kiegészítő diagnosztikai eszközként használhatnánk a jövőben a mesterséges intelligenciát az olyan túlterhelt egészségügyi területeken, mint az életmentéssel foglalkozó oxiológia és a baleseti ellátás.



Milyen céllal és mikor indították el a kutatást?

Mivel a ChatGPT nagy nyelvi modell tavaly év végén vált elérhetővé a nagyközönség számára, így idén januárban kezdtük el a kutatást, azzal a céllal, hogy felmérjük, milyen lehetőségeket nyújt egy általános mesterséges intelligencia az orvostudományokban, azon belül is a neurológiai betegségek diagnosztizálásában. Az utóbbi időszakban ugyanis a tudományos közösség és a nagyközönség számára is egyre ismertebb, ugyanakkor megosztóbb eszközzé vált a ChatGPT a mindennapi munkában. Az orvostudományi területeken történő alkalmazását azonban a különböző szövegalkotó feladatokon kívül, mint például a zárójelentések megírása, még nem sokan kutatják.



Milyen módszert használtak a mesterséges intelligencia tesztelésére?

A Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának szakértőivel közösen szintetikusan generált, de valós orvostudományi összefüggéseken alapuló, neurológiai betegségeket jól reprezentáló eseteket készítettünk. Összesen 200 generált eset adatai alapján mértük a ChatGPT tudását. Ezeket a betegadatokat, például a páciens kórtörténetét, tüneteit és státuszát megadtuk a mesterséges intelligenciának, és azt kértük, állítsa fel az öt legvalószínűbb diagnózist, kezdve azzal, aminek a legnagyobb az esélye. A kapott eredményeket összevetettük a neurológusok és az általános orvosok diagnózisaival. A projekten 16-an dolgoztunk, orvosokkal, rezidensekkel és egy egyetemi hallgatóval közösen. Generált betegadatokra azért volt szükségünk, mert valós adatok felhasználása jogi és etikai kérdéseket vet fel, amihez komoly engedélyeztetés szükséges. Másrészt a nagy nyelvi modelleken alapuló témák rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek, és szerettük volna a kutatásunkat minél előbb elérhetővé tenni. Ez ki is fizetődött, mivel azóta a Harvard Egyetemen szintén hasonló módszer alapján vizsgálták a mesterséges intelligenciát, ám jóval alacsonyabb esetszámon.



Milyen eredménnyel vizsgázott a mesterséges intelligencia?

Arra jutottunk, hogy a 200 generált eset több mint 70 százalékában helyes diagnózist kaptunk a mesterséges intelligenciától. Megállapítottuk, hogy a ChatGPT által javasolt öt legvalószínűbb diagnózis eredménye elérheti a szakértők szintjét, sőt, számos esetben meghaladja az általános orvosok által elért diagnosztikai pontosságot is. A migrén, az epilepszia vagy a stroke valószínűségét például ugyan olyan hatékonyan állapította meg, mint az orvosok, de az olyan ritka neurológiai betegségeket, mint a négyes típusú spinális izomatrófia, vagy a mononeuritis multiplex, egyedüliként a mesterséges intelligencia ismerte fel pusztán a kórtörténet és státusz alapján. Az ismertebb neurológiai betegségeket – mint például a sclerosis multiplexet, a Parkinson- és az Alzheimer-kórt – a mesterséges intelligencia szintén jól és az orvosi szakvéleménynek megfelelő módon diagnosztizálta. Mivel ezeknek a betegségeknek a pontos diagnózisa további, laboratóriumi vagy képalkotó vizsgálatokat igényel, így itt csak a betegségtípust és valószínűsített betegséget írta ki a ChatGPT, hasonlóan az orvosok által adott diagnózisokhoz.  



Milyen következtetésre jutottak?

Egyértelmű, hogy az orvosok helyettesítésére nem alkalmas egyetlen mesterséges intelligencia sem. Eredményeink azt támasztják alá, hogy a ChatGPT kiegészítő diagnosztikai eszközként azonban rendkívül jól használható az orvoslásban. A jövőben hasznos kiegészítésként szolgálhat a különösen túlterhelt egészségügyi területeken, vagy azon területeken, ahol gyors döntéshozatalra van szükség. A mesterséges intelligencia használatával rövidíthető lenne például a várakozási idő, gyorsabbá válhatna a triázsolás a sürgősségi ellátásban. Szintén fontos megjegyezni, hogy az orvosok tehermentesítésében is sokat segíthet, de a sikeres mesterséges intelligencia-alapú diagnosztikának egy sarkalatos pontja a bemenő esetleírás és státuszvizsgálat magas minősége, ami igényli az orvosokat, sőt, elengedhetetlen a megfelelő diagnózis felállításához.

G. E.

Fotó: B. A.

                 

Kövessen minket a Facebookon is!