Helyi hírek 2023. március 28. 12:00

Utolsó üzenet

Utolsó üzenet
A tavaszi szellő a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola homlokzatán kíméletlenül rázta a fekete gyászlobogót, így adva hírül mindazoknak, akik ismerték és tisztelték, hogy Hevér Gáspár – mindannyiunk Gazsi bácsija – 2023. február 9-én életének 86. évében befejezte földi pályafutását.

Hevér Gáspár általános iskolai tanulmányait és a Tanítóképzőt is szülővárosában, Félegyházán végezte. Első munkahelye Tiszaújfalun volt, de tanított Petőfiszálláson, Jászszentlászlón és Gátéron is. Földrajz-rajz szakos általános iskolai tanári oklevelét 1966-ban szerezte a Szegeden.

Amikor pedagógus feleségével, Franciska nénivel visszaköltöztek Kiskunfélegyházára, a Petőfi-lakótelepen épült új iskolában kaptak állást. A nagy létszámú, lelkes tantestületben gyorsan barátokra és szakmai segítőkre találtak.

Gazsi bácsit az iskolában a földrajztanítás mellett olyan feladattal bízták meg, ami érdeklődésének, személyiségének nagyon megfelelt. A türelmes, igényes, jó kézügyességgel rendelkező pedagógus sok tanítvánnyal ismertette meg a barkácsolás, szerelés, alkotás örömét. Több családban még ma is őrzik azokat a nagy gonddal készített ajándékokat, amelyek a technikaműhelyben születtek az ő segítő támogatásával. Mivel mindig érdeklődött a technikai újdonságok iránt, szívesen vitte a diákokat a Budapesti Nemzetközi Vásár kiállításaira.

Különleges szenvedélye volt az amatőr rádiózás is. A Darvas iskola 2. emeletén lévő egyik szertár lett a HA8UX hívójelű rádió stúdiója. A szakkörös tanulók innen vették fel a kapcsolatot a világ számos pontján élő fiatalokkal. A legkiválóbb tanítványok adókeresői vizsgát is tettek, valamint a városi és megyei távírászversenyeken kiváló eredményeket szereztek.

Valószínűleg széleskörű érdeklődése, tudása miatt tett szert tekintélyre az iskolában. Kedves természetű, halk szavú, közvetlen pedagógus volt, akihez munkatársai is bátran fordulhattak tanácsért, segítségért. Amíg egészsége engedte, figyelemmel kísérte az iskola életét, örömmel találkozott a régi pedagógustársakkal és hajdanvolt tanítványokkal is.

Kedves Gazsi bácsi!

Most, hogy elfogadtad az égi hívójelet, kívánjuk, hogy olyan helyen pihenj meg, ahol hódolhatsz minden szenvedélyednek, tovább sugározhatod a derűt és szelídséget.

Emléked mély és maradandó tisztelettel őrizzük.

A Darvas iskola egykori és jelenlegi dolgozói

                              

Kövessen minket a Facebookon is!