Helyi hírek 2023. március 25. 17:00

Sikeres gazdaságtörténeti vetélkedősorozat a Közgében

Képgaléria
Sikeres gazdaságtörténeti vetélkedősorozat a Közgében
Petőfi 200 – Petőfi és családja, vállalkozói karrier a reformkorban, és amit ebből tanulhatunk címmel nagy sikerű gazdaság – és életmódtörténeti vetélkedőt szervezett Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata és a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum.

A két korosztályban: általános iskolák és középiskolák három fős csapatainak részvételével zajló vetélkedősorozat döntőjére március 25-én került sor a Közgében, amelyen díszvendégként Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megjelent.

A vetélkedőn tehát a Bács-Kiskun vármegyei iskolák csapatai vettek részt. A feladatok a megszokott irodalomtörténeti megközelítés helyett ezúttal a Petrovics család vállalkozói tevékenységére helyezték a hangsúlyt. Három, szinte minden képességet megmozgató fordulóban a résztvevő csapatok számot adtak történelmi ismereteikről, bemutatták lakóhelyük reformkori múltját, rajzoltak és verseket írtak a korabeli lakók nevében.

A szervező iskola olyan feladatsorokat állított össze, amelyek megoldásával betekintést kaphatnak a fiatalok a mai Bács-Kiskun vármegye területének reformkori mindennapjaiba, megismerhették a korabeli vállalkozások működését és az akkori nemzedék örökségét.

Reformkori menüt főztek és számot adtak tudásukról a korszakhoz tartozó megannyi területen. Megmutatták, hogy ismerik a korabeli súly-, hossz- és űrmértékeket, eligazodnak az 1800-as évek elejének ma már furcsa szavai és a gyakorlatból kikopott nyelvújítás kori megnevezései között is.

De a vetélkedő nemcsak a múltra fókuszált. Ahogy Tasi Judit, az intézmény igazgatója elmondta: legalább ilyen fontos az is, hogy a jövő fiatal szakemberei eligazodjanak a mai, gyorsan fejlődő Bács-Kiskun vármegye gazdaságának világában is. Itt pedig a hagyományos húzóágazatok mellett egyre fontosabb a turizmus, amely a Közgé képzési kínálatának egyik legnépszerűbb ága.

A vetélkedő diákok ezért számos, a turisztikához kapcsolódó feladatot is kaptak: innovatív bortúrán mutatták be megyénk borvidékeit és borait, ökotúrát szerveztek a Kiskunsági Nemzeti Parkba, vagy éppen plakátot terveztek egy a reformkor építészeti emlékeit bemutató kiállításhoz.

A megyénkben található középiskolákat és általános iskolákat kívántuk megszólítani a versenyünkkel, amire igen nagy számban, nyolcvan csapattól érkezett nevezés. A diákoknak számos kreatív feladatot találtunk ki, mint például egy korhű ételsor összeállítása, amit a mai étkezési normák szerint kellett átalakítani. Kértünk tőlük maguk által írt verseket, rajzokat és a döntőbe jutott négy-négy csapatnak sem mindennapi előfeladatot kellett megoldania, mondta el Tasi Judit a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum igazgatója.

Az általános iskolásoknak egy képzeletbeli tündérvilágba kellett utazási tervet készíteni, és idegenvezetőként bemutatni a János vitéz tündérvilágának csodáit. A középiskolásokat pedig arra kértük, hogy tudósítsanak Petőfi Sándor és Szendrey Júlia esküvőjéről egy korabeli újság, a Jász-Kun Kurír számára, de a ma bulváreszközeivel színesítve ezt az eseményt.

Kiváló munkák születtek. A zsűri és a felkészítő tanárok is ámulva nézték, milyen színvonalas, egyedi szemléletű és ugyanakkor igazán humoros, izgalmas megoldások születtek a résztvevő diákok tehetsége jóvoltából.

A döntőn az előfeladatot követően a vetélkedőknek számot kellett adniuk életmód- és gazdaságtörténeti ismereteikről egy fordulatos KAHOOT – teszt, fogalomalkotási ismereteikről egy izgalmas Activity – játék és irodalmi ismereteikről egy minden agytekervényt megmozgató verskirakó játék során.

Az igazgató külön megköszönte a Kiskun Múzeum közreműködését, itt a résztvevő csapatok a néprajzi látványraktárban egy a korabeli gazdaságot tárgyi kultúráján keresztül bemutató feladatot oldottak meg.

Dr. Bánki-Horváth Mihály, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan egy olyan eseménysort igyekeztek megvalósítani, ahol a fiatalok úgy mutathatják meg az emlékévhez kapcsolódó ismereteiket, hogy azok a jövőben, későbbi hivatásuk során is hasznosíthatóak legyenek.

Elmondta: – A Közgé ehhez saját eszközeivel elsősorban a korabeli gazdaság és a mindennapok bemutatásával tud hozzájárulni úgy, hogy abból a ma közgazdasági és turisztikai képzései is profitáljanak. A vetélkedőn megyénk szinte valamennyi nagyhírű iskolája elindult, nagyon örültünk annak, hogy felhívásunkra nemcsak az általános iskolák és a technikumok, hanem a gimnáziumok tanulói is nagy számban jelentkeztek. Ez azt jelenti, mindkét törekvésünk közös érték: megyénk reformkori múltjának jobb megismerése és a jövő Bács-Kiskunjának közös fejlesztése. Ezért dolgozunk, köszönjük, hogy projektünkben ennyi kiváló partnerre leltünk, reméljük a jövőben is lesznek ilyen sikeres közös programjaink.

Nagy öröm számomra, hogy a Közgé is bekapcsolódott a Petőfi 200 országo rendezvénysorozatba. Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének javaslatára szavazta meg a parlament a kétéves programsorozatot, amelynek segítségével szerettük volna a fiatalok számára vonzóvá tenni Petőfi munkásságát. Számos partner, mint például a levéltárak, az önkormányzatok, Petőfi nevét viselő civil szervezetek is társultak ehhez. Az emlékévek eltelte után is szeretnék Petőfi szellemiségét ápolni a különböző kulturális események szervezésével és támogatásával – vázolta a további terveket Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

A vetélkedősorozat végén nagy volt a résztvevők öröme. A döntőbe jutott csapatok értékes könyvutalvány csomagokkal gazdagodtak, de a szervezők ajándékkal köszönték meg a felkészítő tanárok munkáját is.

A vetélkedősorozat végeredményeként a döntőben helyezést értek el:

Általános iskolai korosztály:

I. helyezett: A Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kömpöci Telephelye Délibáb csapata, felkészítő tanáruk: Czombosné Kocsis Anikó

II. helyezett: A Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola Fehér hattyúk csapata, felkészítő tanáruk: Lőrincz Hajnalka

III. helyezett: A Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola Virágok csapata, felkészítő tanáruk: Czigányné Forgó Zsuzsanna

IV. helyezett: A Bácsbokodi Bácskai Általános Iskola Petőfi Aranyai csapata, felkészítő tanáruk: Sági Zsuzsanna.

Középiskolás korosztály:

I. helyezett: A Bajai Szakképzési Centrum Türr István Technikumának (Baja) Türrelmesek csapata, felkészítő tanáruk: Ádám Barbara

II. helyezett: A Bajai Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Technikum (Kalocsa) Poéták csapata, felkészítő tanáruk: Balaton Csilla

III. helyezett: A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium Wattay Forradalmárok csapata, felkészítő tanáruk Horváth-Kőrös Tünde

IV. helyezett: A Bajai Szakképzési Centrum Bányai Júlia Technikum és Szakközépiskola (Baja) Bányais Mészárosok csapata, felkészítő tanáruk: Makkosné Sörös Mária.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton, V. B.

             

Kövessen minket a Facebookon is!