Helyi hírek 2023. március 29. 17:00

Megtartották a márciusi bizottsági üléseket

Képgaléria
Megtartották a márciusi bizottsági üléseket
Megtartották a városüzemeltetési és környezetvédelmi, a művelődési és szociális, a jogi és a gazdasági bizottságok üléseit március 27-én és 28-án a városháza tárgyalójában, hogy előkészítsék és megvitassák a március 30-i képviselő-testületi ülés napirendi pontjait.

– Az egyik napirendi pontunk a környezetvédelmi rendelet módosításáról szólt, ami annyit tesz, hogy az önkormányzatnak újból lehetősége lesz arra, hogy helyi szinten szabályozza a zöldhulladék-égetés mikéntjét. Néhány éve meghatározott törvényi szabályozás értelmében nem lehet sehol sem zöldhulladékot égetni. Most lehetőségünk van ebben változtatni: március 1. és május 15., valamint szeptember 15. és november 30-a közötti időszakban szabad lesz ilyen módon megszabadulni a növényi eredetű hulladékoktól. Az új rendeletben szerepel, hogy Kiskunfélegyháza város különálló belterületein, mint az Aranyhegy, Zöldmező-lakótelep, Molnártelep és a zártkertekben, például Halesz és Selymes, illetve a tanyás területeken el lehet végezni az égetést. Természetesen, ez alól kivételt képez a tűzgyújtási tilalom elrendelési ideje. A következő megtárgyalt téma, a vásárok- és a piacok díjtételéről szólt. Körülbelül négy éve nem emelkedett az összege, de az inflációs hatást muszáj követnünk. Végezetül döntés született az önkormányzati bérlakások ügyében – foglalta össze a történteket Bense Zoltán bizottsági elnök.

– A napon zárt ülésen döntöttünk a civil és a sportszervezetek által benyújtott támogatási kérelmek tárgyában. A civil szervezetek esetében az egyesületeknél bizottsági döntések alapján születnek meg a döntések. Az alapítványok esetében pedig csak egy javaslatot teszünk. Ugyanúgy szavazunk róla, de a végső döntés a testület kezében van. Nagy öröm számunkra, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán elnyert összegből, 10-10 millió forintot tudunk szétosztani közöttük – mondta el dr. Ónodi Izabella, a művelődési és szociális bizottság elnöke.

– A nyolc napirendi pontból hat formai volt: hiánypótlásoknak tett eleget a bizottság. A Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft., illetőleg a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. alapító okiratának módosítása tárgyában született döntés. A tűzgyújtási szabályozásról is szó esett, ami a külterületi ingatlanokra vonatkozik. Amennyiben valaki zöldhulladékot szeretne elégetni, akkor a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz kell egy kérelmet benyújtani – tudtuk meg dr. Réczi Lászlótól, a jogi bizottsági ülés vezetőjétől.

– Hamarosan kinyit a Félegyházi Termál Parkfürdő, ezért felülvizsgáltuk a belépőjegyek és bérletek árait. Ezt megtettük a városi sportcsarnok esetében is. Az összegeket az ügyvezető igazgatók által benyújtott tervezetek alapján fogjuk eldönteni. Szó esett a költségvetési rendelet módosításáról, valamint a közbeszerzési tervek jóváhagyásáról, illetve önkormányzati bérlemények újbóli kiadásáról – összegezte a témákat Gyenes Attila bizottsági elnök.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton, V. B.      
        

Kövessen minket a Facebookon is!