Helyi hírek 2023. április 1. 14:00

Petőfi-nótákkal a magyar kultúráért

Képgaléria
Petőfi-nótákkal a magyar kultúráért
Március 30-án, csütörtökön Petőfi-nóták zendültek fel Káplán György énekművész előadásában a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A vendégeknek Szatmári Imre karnagy mesélt az énekművész életútjáról, a Petőfi-nóták keletkezéséről, illetve ő adta a zenei aláfestést és vezényelte le a műsort.

Káplán György 1952-ben született Budapesten. Édesapja többek között nyugalmazott alezredes, a volt Veszprém-jutasi Altisztképző Intézet oktató tisztje. Édesanyja, Jánosi Mária. Miatta több szállal is kötődik Veszprémhez. Tanulmányait a Szentendrei Ferences Gimnáziumban, illetve a Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte. Az utóbbiban 1976-ban, énekművészi és tanári diplomát szerzett. 1980-ban a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán, operaénekes szakon diplomázott. Később tagja lett egy 36 tagú együttesnek, aminek minden tagja diplomás szólista. A világ számos pontján felléptek és rengeteg tévés, rádiófelvétel őrzi munkájukat. Ezzel egyidőben a Ludwigsburgi Pedagógiai Főiskolán hangképző tanárként tevékenykedett. A nyolcvanas évek elejétől meghívott vendégként énekelt számos neves operaházban, mindeközben Magyarországon önálló esteket, előadásokat tart a mai napig.

1992 augusztusában ifj. Káplán Györgyöt vitézzé avatták. Ugyanebben az évben a magyar kultúra ápolásáért és terjesztéséért Németországban Szent László lovagjává avatták. Balatonalmádiban az önkormányzat Balatonalmádi Városért érdeméremmel tüntette ki. Tavaly januárban pedig megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet.

Petőfi Sándor emlékének ápolása, az általa képviselt eszmények megőrzése különösen fontos számára, ezért is hozta el városunk lakóinak ezt a különleges élményt nyújtó előadást, amit a vendégek mindvégig lebilincselve hallgattak.

T. L.

Fotó: Fantoly Márton  
       

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek